Теми статей
Обрати теми

«Імпортний» ПДВ у розстрочку: про нову норму в деталях

Ольховик Ольга, податковий експерт
Ви — виробниче підприємство і плануєте імпортувати устаткування для використання у власній виробничій діяльності? Тоді вам корисно знати про те, що з 01.01.18 р. діє податкова норма, яка дозволяє розстрочити сплату ПДВ при такому імпорті. Хоча, власне, ви про це вже знаєте з Теми тижня «Податкова міні-реформа — 2018» // «БТ», 2018, № 1-2. Сьогодні ж розглянемо ці нововведення детальніше.

З огляду на те, що п. 65 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 65 ПКУ), який установлює можливість розстрочки ПДВ при імпорті устаткування, набув чинності з початку цього року, отримати її донедавна було неможливо. Адже порядку її надання не існувало.

Та не минуло і двох місяців, як Кабмін розщедрився — постановою від 07.02.18 р. № 85 цей порядок (далі — Порядок № 85) було затверджено. А з 21.02.18 р. він набув чинності.

Тож отримати «імпортну» розстрочку тепер реально. Залишилося тільки розібратися, за яких умов вона надається та що і куди подавати з цією метою.

У цьому ми вам зараз і допоможемо.

Умови надання і строк розстрочки

Як ми вже сказали, розстрочкою з п. 65 ПКУ зможе скористатися суб’єкт господарювання, що імпортує устаткування для власного виробництва. Причому тут є ще дві уточнюючі умови.

Так, розстрочка надається, тільки якщо:

1) імпортується устаткування певних кодів УКТ ЗЕД (згідно з переліком, наведеним у п. 65 ПКУ);

2) виробництво здійснюватиметься на території України.

При цьому зауважте: розстрочка не застосовується, якщо імпортоване устаткування «родом» з Росії або ввезено з російської території, а також з окупованої території України.

Розстрочка надається за заявою платника (за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 85).

Максимально можливий строк розстрочки — 24 календарні місяці. Проте вона може бути надана і на коротший строк.

Строк розстрочки (у межах максимально дозволених 24 місяців) платник визначає самостійно і вказує його в заяві про надання розстрочки.

При цьому розстрочка надається тільки рівними частинами (сума ПДВ розбивається на зазначений у заяві строк на рівні частини).

Відсотки, пеня і штрафи за період розстрочки не нараховуються.

Зверніть увагу: можливість отримати розстрочку при імпорті устаткування — тимчасова. Нею можна скористатися до 1 січня 2020 року. Тобто імпортувати відповідне устаткування й подати заяву про надання розстрочки треба встигнути до цієї дати.

Про забезпечення розстрочки

Зобов’язання платника сплатити «розстрочену» суму ПДВ має бути забезпечене:

банківською гарантією, виданою згідно з Положенням про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземній валютах, затвердженому постановою правління НБУ від 15.12.04 р. № 639;

фінансовою гарантією, наданою згідно з розд. Х Митного кодексу України від 13.03.12 р. № 4495-VI (далі — МКУ).

Пункт 65 також передбачає можливість забезпечення шляхом застави устаткування, ввезеного згідно з нормою, що розглядається. Але право встановлювати випадки, за якими забезпечення зобов’язань здійснюється таким чином, закріплене за Кабміном. Однак Кабмін жодного такого випадку в Порядку № 85 не згадує. Більше того, п. 10 Порядку № 85, в якому йдеться про забезпечення розстроченого ПДВ, не припускає навіть теоретичної можливості застави.

Тому забезпечити розстрочку обладнанням, що імпортується, не вийде.

До речі, згідно з п. 65 ПКУ платники, які до 01.01.18 р. отримали розстрочку згідно з пп. 58 і 59 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — пп. 58 і 59 ПКУ), тепер можуть змінити забезпечення виконання зобов’язань, надане згідно з розд. Х МКУ, на передбачене п. 65 ПКУ забезпечення банківською гарантією або заставою. Але яка процедура такої зміни, незрозуміло — ані в Порядку № 85, ані в Порядку № 775 (затверджений постановою КМУ від 04.10.17 р. № 775 на виконання пп. 58 і 59 ПКУ) про це жодного слова.

Процедура отримання розстрочки

Згідно з п. 3 Порядку № 85 подавати заяву про розстрочку треба до митниці ДФС.

До цієї заяви, окрім документів, передбачених ст. 335 МКУ, треба додати:

• бізнес-проект, бізнес-план або інший документ з описом технологічного процесу з економічними розрахунками та очікуваних результатів діяльності;

• висновки державних органів, експертних установ, організацій, держстандарти і стандарти підприємства, техумови, техдокументацію, документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, приміщень.

Крім того, зверніть увагу: згідно з п. 7 Порядку № 85 рішення про надання розстрочки приймається, тільки якщо виконані такі умови:

• обладнання, зазначене в заяві, відповідає визначеній платником товарній підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, і ця підкатегорія передбачена п. 65 ПКУ;

• підтверджено зазначену в заяві вартість обладнання;

• підтверджено, що обладнання не російське та ввезене не з Росії / окупованої території України;

• підтверджено відповідність коду КВЕД, зазначеного в заяві, відповідному коду, зазначеному в ЄДР;

• відсутня заборгованість за платежами, контроль за сплатою яких покладений на контролюючі органи, і відсутні діючі спецсанкції, застосовані згідно зі ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII;

• підтверджено наявність виробничих потужностей або приміщень чи умов для обліку та зберігання товарів, готової продукції.

А ось відмовити в наданні розстрочки контролери можуть, якщо (п. 8 Порядку № 85):

• встановлено невідповідність умовам, що перелічені вище;

• встановлено обставини, що не відображені в документах платника;

• не дотримано вимог, встановлених Порядком № 85.

Інших підстав для відмови в контролерів немає.

До речі, у разі відмови митниця ДФС повинна письмово повідомити про це платника із зазначенням підстав для такого рішення.

Як довго контролери розглядатимуть подані платником документи?

Рішення про надання розстрочки має бути прийняте протягом 10 робочих днів з дня подання заяви.

А якщо сума ПДВ, що заявлена до розстрочки, перевищує 1 млн грн., то це рішення приймається протягом 25 робочих днів за погодженням з головою ДФСУ (п. 5 Порядку № 85).

Запам’ятайте: платник, що отримав рішення про надання розстрочки, перший ПДВ-платіж здійснює під час митного оформлення обладнання. На решту податку — надає забезпечення виконання зобов’язань у вигляді фінансової або банківської гарантії, а погашати його починає з місяця, наступного за місяцем, в якому імпортовано обладнання.

Крім того, зауважте: у разі якщо сума ПДВ, визначена при імпорті обладнання, перевищить суму розстроченого ПДВ, що зазначена в рішенні, різницю доведеться доплатити без застосування розстрочки.

Контроль і відповідальність

Передусім візьміть до уваги таке: у разі відчуження/передачі в оренду, суборенду/передачі права володіння, користування устаткуванням іншим способом платник зобов’язаний сплатити податкові зобов’язання (ПЗ) за результатами податкового періоду, в якому здійснено таке порушення.

Сума таких НО розраховується як різниця між сумою ПДВ, яка була б сплачена в момент увезення без застосування розстрочки, і фактично сплаченою сумою ПДВ. Крім того, треба буде сплатити пеню, нараховану на цю суму податку, виходячи з 120 % облікової ставки НБУ, діючої на дату сплати ПЗ, за період з дня ввезення таких товарів до дня збільшення ПЗ.

Майте на увазі: розстрочену суму ПДВ платник повинен сплачувати щомісячно в строк, установлений у рішенні, з наданням додаткової митної декларації. При цьому за ним зберігається право погасити розстрочений ПДВ достроково (п. 11 Порядку № 85).

Крім того, щомісячно протягом усього періоду користування розстрочкою не пізніше наступного робочого дня за днем сплати частини розстроченої суми платник подає до ГУ ДФС в області, м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС звіт про цільове використання устаткування за формою згідно з додатком 4 (п. 12 Порядку № 85).

Податковий кредит за розстроченим ПДВ

Ну і наостанок відзначимо: cуми розстроченого ПДВ включаються до складу податкового кредиту в тому звітному періоді, в якому здійснена їх оплата. Про це в п. 65 ПКУ сказано окремо.

Хоча згадувати про це тут було і необов’язково. Адже за імпортними операціями ПК завжди відображається датою сплати податку до бюджету (згідно з абзацом четвертим п. 198.2 ПКУ).

Висновки

  • Розстрочка згідно з п. 65 ПКУ надається при імпорті устаткування певних кодів УКТ ЗЕД за умови його використання у виробництві на території України.
  • Строк розстрочки (у межах максимально дозволених 24 місяців) платник визначає самостійно і зазначає його в заяві про надання розстрочки.
  • У разі відчуження/передачі в оренду, суборенду/передачі права володіння, користування устаткуванням іншим способом платник зобов’язаний сплатити ПЗ за результатами податкового періоду, в якому здійснено таке порушення.
  • Суми розстроченого ПДВ включаються до складу податкового кредиту в тому звітному періоді, в якому здійснена їх оплата.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі