Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу на директора: потрібно чи ні?

Александрова Олеся, експерт з питань оплати праці
Є така вимога, про яку знає будь-який кадровик: роботодавець має право допустити працівника до роботи тільки після повідомлення органу ДФСУ про таке прийняття (ч. 3 ст. 24 КЗпП). А чи потрібно таке повідомлення подавати, якщо ми приймаємо на роботу директора? Є думка, що ні, адже відомості про нього вже отримають податківці від держреєстратора. Давайте розбиратися.

Директор — працівник підприємства

Враховуючи, що директор, незважаючи на «особливий» статус, — усе ж найманий працівник, його потрібно працевлаштувати.

На це звертає увагу Мін’юст у листі від 08.02.12 р. № 10-0-3-12/8.1. Для цього власник (наприклад, у ТОВ його представляє голова загальних зборів засновників) укладає з директором трудовий договір або контракт (ч. 4 ст. 65 ГКУ).

Відповідно стосовно директора діє і вимога подавати на нього повідомлення про прийняття на роботу (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

Той факт, що ми подали відомості про нового керівника в ЄДР, не скасовує обов’язку подати повідомлення. У цих двох «діях» абсолютно різні цілі. А норми постанови № 413* винятків для директорського випадку не роблять.

* Постанова КМУ «Про порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» від 17.06.15 р. № 413.

Порядок подання повідомлення в органи ДФСУ, як і форма повідомлення, затверджені постановою № 413.

Тож незважаючи на те, що держреєстратор уже повідомив фіскалів про зміни у ваших реєстраційних даних і в податковій уже є дані про нового керівника — подавайте повідомлення!

А що із цього приводу говорять контролюючі органи?

Мінсоцполітики в листі від 18.09.15 р. № 14209/0/14-15/13 ясно дає зрозуміти, що, приймаючи на роботу керівника, повідомлення формувати на нього потрібно обов’язково.

ДФСУ в листах від 02.10.15 р. № 20929/6/99-99-17-03-03-15 і від 28.10.15 р. № 22788/6/99-99-17-03-03-15 також висловилась про необхідність подання «директорського» повідомлення, незалежно від надання відомостей у ЄДР.

Варто зазначити, що деякий лібералізм у цьому питанні виявило ГУ ДФС у Львівській області. На їх думку (http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/319856.html), з дня держреєстрації новоствореної юрособи відомості про її керівника, наявні в ЄДР, вважаються достовірними. Звідси львівські податківці доходять висновку, що територіальні органи ДФСУ повідомлені про факт створення юрособи та її керівника. І повідомлення про прийняття на роботу подавати не потрібно.

Але ми б не стали спиратися на такі роз’яснення, враховуючи всі аргументи, наведені вище. Відповідно і вам цього настійно робити не рекомендуємо.

Директора немає — є засновник без зарплати

Інша річ, якщо функції з управління підприємством виконує особисто власник без оформлення трудового договору.

Знову ж таки варіант це не для активно діючого підприємства.

У цьому випадку він не буде найманим працівником (немає трудових відносин). Відповідно подавати повідомлення не потрібно. Погоджується з цим і Мінсоцполітики (див. лист від 08.08.16 р. № 1102/13/84-16).

Звертаємо увагу: у разі неточного формулювання в статуті (наприклад, якщо буде вказано, що засновник виконує обов’язки директора) з контролерами можуть виникнути проблеми. Річ у тому, що неточний запис може змусити їх «думати» про наявність трудових відносин.

«Директорське» повідомлення на новоствореному підприємстві

Норми ч. 3 ст. 24 КЗпП вимагають подання повідомлення до моменту допуску директора (як і будь-якого іншого співробітника) до роботи. Тому до такого повідомлення директор повинен, якщо можливо, уникнути затвердження наказів/розпоряджень (здійснення інших дій), пов’язаних з виконанням ним своїх функцій.

Крім того, виникає запитання про те, як правильно вчинити: спочатку прийняти директора на роботу в штат, сформувати повідомлення, а потім уже призначити його директором чи спочатку провести збори і призначення, а потім кадрові процедури: прийняття та направлення повідомлення?

У цьому випадку нам потрібно спочатку провести збори засновників, на яких обирають директора. Рішення про призначення директора приймає власник (власники). І тільки після цього з директором укладають трудовий договір (контракт). На підставі рішення власника новоспечений директор видає розпорядження, в якому зазначає дату, з якої він приступає до виконання своїх обов’язків. Саме дату видання такого розпорядження вносьте в графу 8 повідомлення.

Повідомлення про прийняття на роботу потрібно подати ще до початку роботи за трудовим договором в орган ДФС за місцем реєстрації підприємства.

Подають «директорське» повідомлення в паперовій формі. Адже електронні цифрові підписи на цю дату ще не оформлені. Причому електронну копію повідомлення до паперового оригіналу додавати необов’язково, адже в цьому випадку повідомлення подається на одного працівника (див. постанову № 413).

Поштою повідомлення краще не надсилати.

А хто і як повинен підписувати «директорське» повідомлення?

Адже, по суті, повідомлення про прийняття на роботу має бути підписане керівником і головним бухгалтером підприємства, але на дату подання «директорського» повідомлення жоден з них ще не приступив до своїх обов’язків.

Так хто ж його підпише?

Мінсоцполітики зазначає, що підписати таке повідомлення повинна особа, визначена внутрішніми або статутними документами підприємства (див. лист від 18.09.15 р. № 14209/0/14-15/13).

Тому, на наш погляд, це може зробити засновник.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі