Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП групи 2 торгує «складними» товарами

Голенко Олександр
ФОП на ЄП другої групи планує торгувати складною побутовою технікою вроздріб та оптом. Чи треба застосовувати РРО?

Передусім визначтеся, чи включений хоча б один вид товару, якими ви плануєте торгувати, до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 16.03.17 р. № 231 (далі — Перелік № 231). Позначимо їх як ТСПТ.

І якщо відповідь «так», то згідно з п. 296.10 ПКУ (абзац четвертий) і п. 6 ст. 9 Закону про РРО так званий РРО-імунітет, передбачений для «звичайних» єдиноподатників, що не торгують ТСПТ, на вас не поширюється. Тобто торгуючи ТСПТ, застосовувати РРО слід на загальних підставах.

Увага! Саме «на загальних підставах», а не «обов’язково». А ці «загальні підстави» встановлені Законом про РРО. А ст. 3 цього Закону вимагає застосовувати РРО тільки тими госпсуб’єктам, зокрема у сфері торгівлі, які при продажу товарів здійснюють розрахункові операції…

Щоправда, після цих слів там ще написано «у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо)», але відразу заспокоїмо вас: це «у безготівковій формі» стосується тільки і саме тих видів безготівкових розрахунків, які перераховані в дужках і які здійснюються у так званому місці проведення розрахунків (див. його визначення в абзаці двадцять восьмому ст. 2 Закону про РРО).

Головне при цьому — відповідність операції прийняття за товар від покупця готівки або платіжних карт визначенню «розрахункова операція» (абзац четвертий ст. 2 Закону про РРО).

Тому з одного боку, якщо ви продаватимете ТСПТ і в оплату за них прийматимете від покупців готівку або платіжні карти (через POS-термінал) — тобто як завжди робиться в роздрібній торгівлі, — то зобов’язані будете використовувати РРО. Причому — це важливо відзначити — проводити через РРО вам доведеться всі розрахункові операції — не лише за ТСПТ, але і за всі інші товари, що продаються вами, без винятку. Тобто — усі на загальних підставах.

Водночас із іншого — якщо оплата за товари, що продаються, надходитиме вам у безготівковій формі на поточний банківський рахунок (мабуть, саме це ви розумієте під торгівлею оптом), тоді незважаючи на те, чи надійшла така оплата за ТСПТ або за будь-який інший товар, оскільки вона не відповідає визначенню розрахункової операції із Закону про РРО, проводити такі суми через РРО не слід. Тобто тут — теж на загальних підставах.

Зрозуміло, усі суми виручки потрібно за підсумками дня записати у гр. 2 Книги обліку доходів*. Нагадуємо, що готівкові і безготівкові оплати в Книзі ОД фіскали вимагають показувати окремо.

* Форма Книги затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579.

Особливий акцент робимо як на необхідності своєчасного і сумлінного заповнення КОРО на РРО, так і на тому, що згідно із жорсткою позицією, викладеною в листі Мінфіну від 12.06.17 р. № 35210-07-10/15376, ФОП на ЄП зобов’язаний повністю і своєчасно (тобто у той же день) оприбуткувати всю підприємницьку готівку, що надійшла, у Книзі ОД.

Це випливає з нового Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, оскільки із визначення «оприбуткування готівки» (п.п. 18 п. 3) виключено згадку про КОРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі