Теми статей
Обрати теми

Не вистачає дрібних монет — заокруглюйте загальну суму в чеку

Децюра Сергій
Постанова НБУ від 15.03.18 р. № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів»

З 01.07.18 р. Нацбанк припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Водночас вилучати ці монети з обігу він ще не планує.

Тобто такі монети і далі будуть засобом розрахунків. Але без випуску нових монет може виникнути ситуація, коли у продавця не вистачить дрібних монет, щоб провести готівкові розрахунки з покупцем. Щоб не відмовляти у здійсненні операцій, Нацбанк у постанові, що коментується, вимагає від підприємства торгівлі та сфери послуг проводити заокруглення загальних сум у чеках.

Робити такі заокруглення потрібно за математичними правилами:

1) суму, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюють у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) суму, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюють у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Тобто заокруглення буде відбуватись до суми, яка кратна 10 копійкам.

Укотре нагадаємо: так робити потрібно тільки у випадку відсутності дрібних монет. Якщо ж в покупця будуть у наявності монети дрібних номіналів, то він і надалі може ними розраховуватися, те ж стосується і продавця (він може видати покупцеві решту цими номіналами).

При цьому якщо розрахунки здійснюються в безготівковій формі (наприклад, покупець розраховується платіжною карткою), то заокруглення не здійснюється.

Також у постанові, що коментується, Нацбанк вказав, як потрібно буде оформляти чек РРО у випадку округлення ціни товару. А саме він стверджує, що в таких чеках РРО мають зазначатися загальні суми до та після заокруглення.

При цьому таке заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів.

Постанова, що коментується, набере чинності з 01.07.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі