Теми статей
Обрати теми

Компенсація вартості електроенергії при проживанні в гуртожитку — без ПДВ

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 07.03.18 р. № 919/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про порядок обкладення ПДВ операцій щодо відшкодування студентам навчальних закладів, які проживають у гуртожитках, вартості електроенергії.

У такому випадку йдеться про надання гуртожитком орендних послуг студентам і компенсації останніми вартості комунальних послуг, які їм надаються у зв’язку з проживанням у гуртожитку.

Річ у тому, що особа, яка проживає в гуртожитку, платить як за таке проживання, так і за комунальні послуги, які їй надаються у зв’язку з таким проживанням (п. 7 розд. III Положення про гуртожитки, затвердженого наказом Мінрегіонрозвитку від 27.04.15 р. № 84).

При цьому розмір оплати за проживання в гуртожитку фіксується безпосередньо в договорі найму житла. Розмір плати за комунальні послуги визначається відповідно до встановлених уповноваженим органом цін/тарифів на такі послуги.

Щодо надання послуг із проживання — тут усе просто. Вони звільнені від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.2 ПКУ).

А як чинити з компенсацією вартості комунальних платежів? Чи треба на таку компенсацію нараховувати ПДВ?

Нагадаємо, що вже можна вважати сталим підхід: якщо орендодавцем є небюджетна організація, то компенсація вартості комунальних послуг підлягає ПДВ-обкладенню на загальних підставах (лист ДФСУ від 04.08.16 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17). Мабуть, тому і виникло це запитання.

Проте треба віддати належне авторам листа, що коментується. Вони справедливо зауважили, що компенсація вартості комунальних послуг включається до бази оподаткування орендної послуги. А це означає, що така компенсація обкладається ПДВ за тими ж правилами, що й операція за поданням орендних послуг. Тобто підпадає під «студентську» пільгу з п.п. 197.1.2 ПКУ і звільняється від нарахування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі