Теми статей
Обрати теми

Тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничих підприємств у 2018 році

Бобро Анатолій
Лист Державної комісії України по запасах корисних копалин від 19.02.18 р. № 197/02

У листі, що коментується, Державна комісія України по запасах корисних копалин (далі — ДКЗ) відповіла фіскалам на їх запит щодо розрахунку у 2018 році рентної плати за видобування корисних копалин на ділянках надр, де проводиться видобування, але геолого-економічна оцінка запасів ще не виконана.

Нагадаємо. Для розрахунку податкових зобов’язань з рентної плати за розрахунковою вартістю одиниці видобутої корисної копалини гірничі підприємства використовують коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства, обчислений у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр. А підприємства, які порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин, обчислюють податкові зобов’язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки НБУ (п. 252.16 ПКУ).

Однак у випадку коли геолого-економічна оцінка запасів з визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, ДКЗ пропонує використовувати усереднені розміри коефіцієнтів рентабельності.

Беручи до уваги незначне зростання ставки НБУ у 2018 році проти 2017 року, ДКЗ рекомендує встановити тимчасові (до проведення оцінки запасів), коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) на ділянках надр, де проводиться видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка їхніх запасів з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана:

• для нафтогазодобувних підприємств — 1,43;

• для інших гірничодобувних підприємств — 0,33.

Такі ж коефіцієнти пропонують застосовувати і фіскали (лист ДФСУ від 06.03.18 р. № 6696/7/99-99-12-03-04-17, інформація на сайті Офісу ВПП ДФС: http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/330373.html).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі