Теми статей
Обрати теми

Переплата з ЄСВ: як і коли можна повернути?

Біляєва Олена, податковий експерт
У підприємства на одному з рахунків з ЄСВ є переплата. Заяву на повернення коштів написали ще півроку тому, але гроші підприємству так і не повернули. У зв’язку з цим виникло запитання: чи існують нормативно встановлені строки для повернення переплати з ЄСВ? Ситуація не така вже й рідкісна. Давайте розбиратися.

Механізм повернення коштів платників ЄСВ викладений у Порядку № 6*. Згідно з п. 5 цього Порядку платники ЄСВ можуть повернути кошти у випадку:

* Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.16 р. № 6.

1) надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719;

2) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3719;

3) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій і пені, передбачених ПКУ, на рахунок 3719.

Нагадуємо. Рахунок 3719 — це небюджетний рахунок, відкритий у Держказначействі для сплати ЄСВ.

Щоб повернути помилково/надміру сплачені на рахунок 3719 кошти (див. вище пп. 1, 2 і 4), необхідно заповнити Заяву, наведену в додатку 1 до Порядку № 6.

До Заяви слід додати оригінал або засвідчену підприємством копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо). Заяву з додатками подають до того податкового органу, на рахунок якого були сплачені кошти.

Якщо ви помилково сплатили ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету (див. вище п. 3), то Заяву на повернення можна заповнити в довільній формі. У ній обов’язково потрібно вказати суму, напрям перерахування коштів, а також реквізити рахунку одержувача коштів — підприємства.

Податківці можуть залишити Заяву без задоволення, якщо:

• Заява на повернення коштів з рахунка 3719 складена не за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6;

• у Заяві вказана недостовірна інформація;

• Заява подана не до того податкового органу (тобто не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ);

• у підприємства є заборгованість зі сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій.

Про факт і причину відмови в задоволенні Заяви на повернення коштів з рахунків 3719 податківці зобов’язані повідомити підприємство письмово.

Якщо ж усе добре, то кошти вам повернуть за рахунок поточних надходжень на рахунок 3719, на який помилково/надміру були сплачені кошти. Але навіть за умови, що необхідна сума є на цьому рахунку, процедура повернення може розтягнутися на достатньо довгий час.

Розглянемо етапи цієї процедури.

1. Підрозділ органу доходів і зборів, на який покладена функція адміністрування ЄСВ, перевіряє надану платником інформацію протягом 10 робочих днів з дати реєстрації Заяви і приймає рішення про її задоволення або про відмову в задоволенні.

2. У разі задоволення Заяви підрозділ органу доходів і зборів з адміністрування ЄСВ передає Заяву з відміткою про підтвердження повернення коштів до підрозділу, відповідального за ведення обліку платежів і складання звітності. Цей підрозділ протягом 3 робочих днів з дня отримання Заяви з відміткою готує висновок. Протягом одного робочого дня з дати реєстрації його передають до підрозділу органу доходів і зборів, відповідального за ведення фінансово-економічної роботи та бухобліку.

3. На підставі висновку в строк 3 робочих дні з дня його реєстрації цей підрозділ оформляє розрахунковий документ на повернення коштів з рахунка 3719 і направляє його відповідному управлінню (відділенню) Держказначейства.

Якщо йдеться про повернення сум ЄСВ та/або фінсанкцій, помилково сплачених на невідповідний рахунок 3719, то підрозділ органу доходів і зборів, відповідальний за ведення фінансово-економічної роботи та бухобліку, оформляє розрахунковий документ на перерахування коштів на відповідний рахунок 3719 і передає управлінню (відділенню) Держказначейства не пізніше 2 робочих днів з дня надходження висновку.

У разі помилкової сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій на рахунок 3719 органу доходів і зборів, у якому платник не значиться на обліку, розрахунковий документ на перерахування таких коштів на відповідний рахунок 3719 органу доходів і зборів, у якому платник значиться на обліку, оформляється і передається управлінню (відділенню) Держказначейства протягом 2 робочих днів з дня надходження висновку.

4. Управління (відділення) Держказначейства на підставі розрахункового документа податківців перераховує кошти за рахунок поточних надходжень за день з відповідного рахунка 3719 на рахунок платника, вказаний у Заяві.

Якщо дата повернення коштів припадає на 2 останніх робочих дні поточного місяця, то таке повернення переноситься на перший робочий день наступного місяця.

У разі коли всю суму надміру/помилково сплачених коштів відразу повернути неможливо, її повертають частинами. При цьому якщо поточних надходжень на рахунку 3719 недостатньо (взагалі немає), протягом 3 робочих днів з дня передачі розрахункового документа відповідному управлінню (відділенню) Держказначейства підрозділ органу доходів і зборів нижчого рівня для підкріплення коштами цього рахунка направляє звернення до органу доходів і зборів вищого рівня.

Орган доходів і зборів вищого рівня в порядку календарної черговості оформляє розрахунковий документ на перерахування необхідної суми на рахунок 3719 органу доходів і зборів нижчого рівня. Розрахунковий документ передається відповідному головному управлінню Держказначейства не пізніше наступного робочого дня після його оформлення.

Якщо на рахунку 3719 органу доходів і зборів вищого рівня теж недостатньо коштів, то його підкріплення здійснюється підрозділом центрального органу доходів і зборів. Ну а якщо виявилось, що протягом 30 календарних днів «центровики» теж не змогли повернути кошти, вони звертаються до Пенсійного фонду та/або фондів соціального страхування за частиною платежу, яка надміру/помилково перерахована до відповідного фонду.

Пенсійний фонд та/або фонди соціального страхування протягом 5 робочих днів з дня отримання звернення оформляють розрахункові документи на перерахування необхідної суми на рахунок 3719 органу доходів і зборів для подальшого повернення коштів і передають їх до Держказначейства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі