Теми статей
Обрати теми

Збиткові види діяльності в декларації загальносистемника

Яким чином ФОП на загальній системі оподаткування заповнює гр. 9 розд. I додатка Ф2 річної декларації про майновий стан і доходи в розрізі окремих видів економічної діяльності, якщо один з них є збитковим?

У розрахунку податкових зобов’язань додатка Ф2 до декларації доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, відображаються в окремому рядку розд. I із зазначенням (п.п. 1 п. 3 розд. IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.15 р № 859):

• у гр. 2 — назви та у гр. 3 — коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;

• у гр. 4 — сума одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності;

• у гр. 5 — 7 — сума документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням кожного виду господарської діяльності;

• у гр. 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. I додатка Ф2 до декларації вказується значення, розраховане за формулою:

гр. 4 - гр. 5 - гр. 6 - гр. 7 - гр. 8.

Якщо результатом розрахунку суми чистого оподатковуваного доходу одного з видів економічної діяльності є збиток, фізособа-підприємець при заповнені гр. 9 розд. I додатка Ф2 декларації від’ємне значення за таким (збитковим) видом економічної діяльності не зазначає, а рядок прокреслює.

Значення рядка «Усього» гр. 9 розд. I додатка Ф2 до декларації розраховується як сума додатних показників гр. 9 за всіма видами економічної діяльності.

Зверніть увагу! При такому підході до заповнення декларації відбувається оподаткування кожного виду діяльності окремо (результати збиткових і прибуткових видів діяльності не «згортаються»). Хоча в п. 177.2 ПКУ йдеться про оподаткування різниці між загальними доходами і документально підтвердженими витратами за рік. Тому ми не можемо погодитись із контролерами.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 104.09

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі