Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем з «пивною» ліцензією: коли можна

Чи має право СГ за наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пивом здійснювати продаж інших алкогольних напоїв?

Пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 % об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 (п.п. 14.1.144 ПКУ, абз. 9 ст. 1 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Отже, пиво відноситься до алконапоїв, а відповідно до ч. 14 ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алконапоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання за наявності у них ліцензії**.

** Зазначене не стосується безалкогольного пива, яке належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202.

Фіскали нагадують: місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні за місцем його фактичного розташування, для пива — без обмеження площі, для інших алконапоїв — торговельною площею не менше ніж 20 м2, обладнане РРО.

Висновок: чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алконапоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алконапоями надає право здійснювати діяльність з реалізації алкоголю за визначеним місцем торгівлі. Суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на продаж пива у місці торгівлі площею менше ніж 20 м2, не має права здійснювати продаж інших алконапоїв у такому місці торгівлі***.

*** Це підтверджує нашу думку в статті «Пивні реалії, або Реалізація пива по-новому» // «БТ», 2015, № 30.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 115.03

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі