Теми статей
Обрати теми

Яка найнижча «ціна» «обнулення» індексації

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
В умовах кризи усі намагаються зекономити. У структурі витрат і затрат підприємства, мабуть, великий відсоток займають витрати на оплату праці. Їх і намагаються мінімізувати. Один із варіантів такої економії — ненарахування індексації. Але тут потрібно бути обережним. Адже якщо у працівника є право на індексацію, а роботодавець з якихось причин її не нарахував, знайте — це порушення трудового законодавства. За таку «економію» вас оштрафують. Але законно заощадити на індексації все ж можливо. Як? «Обнулити» індексацію. Зробити це можна шляхом підвищення окладу. Але щоб це зробити грамотно і з найменшими витратами, треба дотримуватися правил індексації зарплати. Про це і поговоримо в статті.

Як «піти» від індексації зарплати? На скільки потрібно підвищити оклади, щоб не індексувати зарплату? Чи є законним підвищення окладу на 1, 10, 20 грн. для цілей «обнулення» індексації? Це найбільш поширені запитання, що найчастіше ставляться нашими читачами. І зрозуміло чому: складне законодавство індексації, «драконівські» штрафи за ненарахування індексації зарплати, близький до збиткового фінансовий стан у багатьох підприємств, — усе це штовхає роботодавців зекономити на індексації зарплати і мінімізувати грошові витрати. І зробити це треба законним шляхом.

Раніше ми вже запитували у Мінсоцполітики, чи можна підвищувати оклади на 1 грн. раз на два-три місяці, щоб уникнути нарахування індексації зарплати (див. лист Мінсоцполітики від 29.04.16 р. № 234/10/136-16). Тоді чиновники не надали прямих відповідей на поставлені запитання, а усього лише продублювали п. 5 Порядку № 1078. Водночас як альтернативний варіант замість проведення індексації вони запропонували скористатися механізмом підвищення доходів працівників випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції. Інакше кажучи, вказали на можливість заміни індексації на «випереджаюче» підвищення доходу.

На сьогодні Мінсоцполітики надало більш розгорнуту відповідь. Так, у листі від 04.01.18 р. № 1/0/66-18 працеоплатне відомство підтвердило нашу позицію про законність ненарахування індексації при підвищенні окладів до настання права на індексацію. Причому підвищувати оклади можна і на 1 грн. Головне при «обнуленні» індексації — щоб дотримувалися основні правила Порядку № 1078. Про це детальніше далі.

Коли виникає право на індексацію зарплати

Норми абз. 1 — 7 п. 5 Порядку № 1078 встановлені для проведення індексації звичайним шляхом, а приклад обчислення сум індексації для загальних випадків наведений у додатку 4 до цього Порядку. Нагадаємо, що право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, опублікованих Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому індекси перемножують з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу (тарифної ставки).

Так, п. 5 Порядку № 1078 визначено, що значення ІСЦ приймається за 1 або 100 відсотків у місяці підвищення тарифних ставок (окладів). Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів). При цьому відповідно до п. 11 цього Порядку підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опублікований індекс споживчих цін. А сам ІСЦ обчислюється Держстатом і публікується в офіційних періодичних виданнях не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним.

Важливо! Право на індексацію виникає, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %).

Інакше кажучи: в умовах високої інфляції раніше за все право на індексацію може виникнути тільки на третій місяць після підвищення окладу, тобто через два місяці, на третій, після місяця підвищення окладу.

Проілюструємо в таблиці нижче, як це діє.

Право на індексацію

Місяці після підвищення окладу

Події

Дії

Січень 2018 року

Підвищили оклад

Не індексуємо

1-й місяць

(лютий 2018 року)

Індекс інфляції за цей місяць братиме участь у розрахунках. Але він буде відомий тільки в наступному місяці

Не індексуємо

2-й місяць

(березень 2018 року)

Опублікували індекс інфляції за попередній звітний місяць після підвищення окладу. Припустимо, що він склав 103,5 % і перевищує поріг індексації 103 %

Не індексуємо

3-й місяць

(квітень 2018 року)

З 1-го числа місяця, що настає за місяцем опублікування індексу інфляції за перший місяць, виникає право на індексацію на величину приросту 3,5 %

Індексуємо

Як бачимо з таблиці, якщо останнє підвищення окладів було в січні 2018 року, то вже у квітні 2018 року (через два місяці на третій) могло виникнути право на індексацію зарплати із застосуванням коефіцієнта 3,5 %*. І роботодавець зобов’язаний був би нарахувати працівникові індексацію зарплати (якщо цього не зробити, то за порушення трудового законодавства передбачені штрафні санкції).

* Зазначимо, що тут показаний принцип, коли може виникнути право на індексацію зарплати. Фактично у квітні 2018 року для «базового» січня-2018 право на індексацію ще не настало, оскільки індекс інфляції за лютий 2018 року, який впливає на квітневий коефіцієнт індексації, склав 100,9 %, що менше порога індексації (103 %).

Але можна законно уникнути індексації зарплати.

Підвищуємо оклад — «йдемо» від індексації

Щоб «піти» від індексації зарплати, треба знати основні правила її нарахування в «базовому» місяці.

Так, п. 5 Порядку № 1078 передбачено: сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації цього місяця розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати. У разі коли відбувається підвищення тарифних ставок (окладів), у місяці підвищення враховуються усі складові заробітної плати, що не мають разового характеру.

Це означає, що в місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) треба провести порівняльні розрахунки і визначити право працівника на подальшу індексацію. При цьому для «обнулення» індексації важливо, щоб сума зарплатного підвищення перевищила суму можливої індексації. При цьому місяць підвищення окладу стає «базовим».

А якщо підвищення окладу буде менше, ніж належна індексація? У такому разі у працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в «базовому» місяці (місяці підвищення окладу).

Зверніть увагу! Саме збільшення окладу, а не будь-якої іншої складової зарплати, має значення. У місяці збільшення посадового окладу переглядають право на індексацію.

Уникнути нарахування індексації можна двома простими способами збільшення посадових окладів:

1) підвищуємо при виникненні права на індексацію;

2) підвищуємо до настання права на індексацію.

Проаналізуємо привабливість кожного з них.

Підвищуємо оклад при настанні права на індексацію

Як ми вже знаємо, право на індексацію виникає, коли приріст ІСЦ наростаючим підсумком перевищує поріг індексації. В який найменший строк це може відбутися? Щонайменше один раз на три місяці. В умовах високої інфляції раніше за все право на індексацію може виникнути лише на 3-й місяць після підвищення окладу (див. таблицю вище). Про це говорять норми Порядку № 1078. Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %. Звісно, якщо інфляція невелика або й зовсім дефляція, то можна підвищувати оклади і раз на півроку.

Таким чином, якщо в якомусь місяці у працівника виникає право на індексацію зарплати, то цього місяця йому можна підвищити посадовий оклад і переглянути право на індексацію. А ось «обнулиться» сума індексації зарплати чи ні, залежить від суми зарплатного підвищення.

Приклад 1. Посадовий оклад працівника складає 4000 грн. (останнє підвищення відбулося в листопаді 2017 року, індексації-різниці немає). У квітні 2018 року оклад підвищили на 100 грн. Інших постійних доплат, надбавок, премій працівникові не встановлювали.

Оскільки у квітні 2018 року працівникові підвищили оклад, то цей місяць стає новим місяцем підвищення окладу («базовим» місяцем). Цього місяця необхідно провести порівняльні розрахунки і визначити право працівника на подальшу індексацію.

Визначимо суму можливої індексації у квітні 2018 року. Від попереднього «базового» місяця листопада 2017 року вона складе:

1762 грн. х 3,4 % = 59,91 грн.,

де 1762 — прожитковий мінімум, установлений для працездатної особи у квітні 2018 року;

3,4 — коефіцієнт індексації (1,01грудень х 1,015січень х 1,009лютий х 100 - 100).

Оскільки сума підвищення окладу перевищує суму можливої індексації (100 грн. > 59,91 грн.), індексація у квітні 2018 року не нараховується («обнуляється»). Розрахунок приросту ІСЦ для визначення наступного коефіцієнта індексації розпочнеться з травня 2018 року.

Таким чином, у квітні 2018 року працівникові буде нарахована зарплата у розмірі 4100 грн.

Приклад 2. Візьмемо умови попереднього прикладу. Приймемо, що сума підвищення окладу склала 50 грн.

У цій ситуації сума підвищення окладу не перевищує суму можливої індексації (50 грн. < 59,91 грн.). Тому роботодавцеві необхідно буде розрахувати індексацію-різницю:

59,91 - 50,00 = 9,91 (грн.).

За загальним правилом, її необхідно буде нараховувати і виплачувати працівникові починаючи з місяця підвищення окладу (тобто з квітня 2018 року) і до місяця наступного підвищення окладу. Крім того, надалі до неї додаватиметься поточна індексація від нового «базового» місяця квітня 2018 року.

У квітні 2018 року працівникові нарахуємо зарплату у розмірі 4059,91 грн. (4050оклад + 9,91індексація-різниця).

До речі, чи завжди для «обнулення» індексації сума зарплатного підвищення повинна перевищувати суму можливої індексації хоча б на 1 копійку? На нашу думку — ні. Дійсно, п. 5 Порядку № 100 передбачено, що в місяці підвищення окладу індексація не нараховується, якщо сума зарплатного підвищення перевищує суму можливої індексації. Тобто, виходячи з написаного, для виконання цієї умови сума підвищення повинна перевищувати індексацію хоча б на 1 копійку.

А якщо сума зарплатного підвищення дорівнює сумі можливої індексації? Чи «обнуляється» індексація в цьому випадку? Давайте розглянемо на прикладі.

Приклад 3. Візьмемо умови прикладу 1. Приймемо, що сума підвищення окладу склала 59,91 грн.

У наведеному прикладі квітень 2018 року є місяцем підвищення окладу («базовим» місяцем). Цього місяця необхідно провести порівняльні розрахунки і визначити право працівника на подальшу індексацію.

Сума можливої індексації у квітні 2018 року для попереднього «базового» місяця листопада 2017 року складає 59,91 грн. (1762 грн. х 3,4 %).

Оскільки сума підвищення зарплати дорівнює сумі можливої індексації, то різниця цих показників (індексація-різниця) складе 0,00 грн. (59,91зарплатне підвищення - 59,91можлива індексація).

Таким чином, з квітня 2018 року сума індексації-різниці складає 0,00 грн. І цей місяць стає новою точкою відліку для обчислення коефіцієнтів індексації (новий «базовий» місяць). Право на поточну індексацію може настати тільки в липні 2018 року за умови, що індекс інфляції за травень 2018 року перевищить поріг індексації. Тобто надалі працівникові виплачуватимуть тільки поточну індексацію від нового «базового» місяця.

Підвищуємо оклад до настання права на індексацію

Позбавитися від індексації зарплати при цьому способі також допоможе підвищення посадових окладів, але таку процедуру потрібно робити частіше — до настання права на індексацію. Для цього треба буде і частіше вносити зміни в штатний розпис. Але для того щоб «спрацювало» це правило, повинна виконуватися важлива умова: у місяці підвищення окладу сума індексації = 0.

Давайте ще раз звернемося до нашої таблиці. Як бачите, право на поточну індексацію може виникнути не раніше ніж на третій місяць після «базового» місяця. При цьому місяць підвищення окладу — завжди «базовий». Тобто якщо працівникам підвищувати оклади до настання права на індексацію, наприклад через місяць, то «базовий» місяць постійно «зсуватиметься», а право на індексацію так і не настане. Головне — «обнулити» індексацію, щоб прибрати індексацію-різницю (за наявності). А далі підвищуємо оклад до настання права на індексацію (наприклад, через місяць) і спимо спокійно.

Таким чином, якщо у працівника взагалі немає індексації (ще не настало право на поточну і немає збереженої фіксованої (як різниця)), то підвищення окладу в такому місяці (до того, як з’явилося право) позбавить від необхідності індексації зарплати.

При цьому зверніть увагу: жодних обмежень за сумами підвищення окладу у такому разі Порядком № 1078 не встановлено.

На цьому наголошують і фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.01.18 р. № 1/0/66-18. Отже, оклад можна підвищити на будь-яку суму.

Приклад 4. У січні 2018 року працівникові був підвищений посадовий оклад з 3500 до 3900 грн. Індексації-різниці немає. Інших постійних доплат і надбавок не встановлювали. Січень 2018 року став «базовим» місяцем для працівника. З лютого 2018 року було вирішено для уникнення індексації збільшувати працівникам оклади (тарифні ставки) через один місяць на 20 грн.

Для працівника «базовим» місяцем є січень 2018 року. Отже, право на індексацію теоретично у нього може виникнути на третій місяць після підвищення окладу — у квітні 2018 року. Але на практиці таке право не виникло, оскільки індекс інфляції за лютий 2018 року, який впливає на квітневу індексацію, не перевищив поріг індексації (100,9 % < 103 %).

У березні 2018 року (до настання права на індексацію) працівникові підвищують оклад на 20 грн. (до 3920 грн.). Сума підвищення більше суми можливої індексації (20 грн. > 0 грн.), тому індексація цього місяця не нараховується. Березень стає «базовим» для працівника, тобто право на індексацію відсовується на червень 2018 року.

Але до настання цього права в травні 2018 року працівникові знову підвищать оклад на 20 грн. (до 3940 грн.). Травень стане для працівника «базовим» — і т. д.

Як бачимо, для цього варіанта треба збільшувати оклади (ставки) в якомусь із двох проміжних місяців, в яких індексація = 0. Тобто не чекаючи місяця, в якому настає право на індексацію, підвищувати оклади. І цей варіант уникнення індексації повністю законний*. Збільшуючи оклади до настання права на індексацію, ви не порушуєте Закон про індексацію та Порядок № 1078.

* Див. також консультацію фахівця Держпраці «Підвищення окладів до настання права на індексацію» у цьому номері.

Документи і скорочення статті

Закон про індексацію — Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі