Теми статей
Обрати теми

Філія здає виручку до банку: чи можна через ПТКС?

Чи може відокремлений підрозділ здавати готівкову виручку на рахунок підприємства через програмно-технічний комплекс самообслуговування та який документ при цьому буде підтвердженням здавання готівки до банку?

Контролери відзначають, що відповідно до ст. 2 Закону про РРО програмно-технічний комплекс самообслуговування (далі — ПТКС), призначений для переказу готівкової виручки на рахунок підприємства, належить до реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО).

Пунктами 15 та 16 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148 (далі — Положення № 148), передбачено, що відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку безпосередньо до кас юросіб або банку (небанківської фінустанови), які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку для її переказу і зарахування на банківські рахунки юросіб.

Готівка здається суб’єктами господарювання самостійно (у тому числі із застосуванням ПТКС) або через відповідні служби, яким надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації. Причому виручка (готівка) здається для зарахування на будь-який банківський рахунок суб’єкта господарювання на його вибір.

Відповідно до п. 29 Положення № 148 приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються касовими ордерами (прибутковими/видатковими) з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

Вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або розрахункових квитанцій (далі — РК) для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

Документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;

2) квитанція/чек банкомата чи ПТКС;

3) копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;

4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Підприємство, яке надає держателям електронних платіжних засобів послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала (імпринтера) на підставі квитанцій термінала (сліпів), реєструє у встановленому порядку ці операції в розрахункових документах РРО або РК, складає видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснює запис у касовій книзі (абз. 4 п. 27 Положення № 148).

Нагадаємо, що сліп — це паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки (п.п. 12 п. 4 розд. I Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.14 р. № 705).

Пам’ятайте: сліп не є розрахунковим документом, натомість може слугувати як документ, що підтверджує приймання готівки ПТКС відокремленого підрозділу для подальшого її переказу, зокрема до установи банку, оскільки містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки. Наприкінці робочого дня на підставі сліпів таким підрозділом складається видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснюється відповідний запис у касовій книзі*.

* До речі, чинний на сьогодні порядок здавання готівки до банку через банкомати / ПТКС розглянуто в статті «Касові операції: вивчаємо нове Положення» // «БТ», 2018, № 3.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.16

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі