Теми статей
Обрати теми

Облік зворотної тари: перерахування заставної суми не впливає на ПДВ

Свіриденко Алла, податковий експерт
Торговельне підприємство регулярно закуповує у свого постачальника товари у багатооборотній зворотній тарі. Вартість тари забезпечено заставою. У момент чергового постачання наше підприємство передає постачальнику порожню тару, яка залишилася з минулого разу, в обмін на «нову» тару, яка надійшла разом з новою партією товарів. Застава при цьому не повертається. Як у цьому випадку порахувати 12-місячний строк для цілей застосування п. 189.2 ПКУ? Чи потрібно після закінчення 12-місячного строку з моменту перерахування застави просити у постачальника повернути її, щоб не нараховувати ПДВ-зобов’язання?

З усього різноманіття видів тари й тарних матеріалів у нашому випадку ми маємо справу зі зворотною заставною тарою. На жаль, із запитання не зрозуміло, як за договором між контрагентами вирішується питання з правом власності на тару. Залишається воно за підприємством-постачальником чи переходить до покупця? Адже саме від цього залежатиме ПДВ-облік операцій із тарою. Розглянемо обидва варіанти.

Право власності не переходить. Якщо за договором постачання право власності на тару (з індивідуальними ознаками) від продавця до покупця не переходить, то в цьому разі п. 189.2 ПКУ взагалі не працює. Від обкладення ПДВ отримання/повернення тари «рятує» той факт, що така операція не підпадає під визначення терміна «постачання» з п.п. 14.1.191 ПКУ. Це означає, що такі операції в принципі не є об’єктом для нарахування ПДВ-зобов’язань.

Право власності переходить. Це відбувається у тому разі, якщо зворотна тара визначена родовими ознаками. Правила обкладення ПДВ операцій з такою тарою регулює п. 189.2 ПКУ. Тут зазначається, що до бази обкладення ПДВ не включають вартість тари, яка згідно з договором (контрактом) визначена як зворотна (заставна). І тільки якщо у строк, що перевищує 12 календарних місяців з моменту надходження зворотної тари, вона не повернена постачальнику, вартість такої тари потрапить до бази обкладення ПДВ отримувача.

Описаний у запитанні обмін тарою між постачальником і покупцем, який відбувається при кожному постачанні товарів, не що інше, як її повернення для цілей застосування п. 189.2 ПКУ. Посудіть самі.

При отриманні тари від постачальника ви оприбутковуєте її у себе на балансі записом Дт 284 «Тара під товарами» — Кт 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Надалі при отриманні наступної партії товарів ви повертаєте отриману раніше тару і списуєте її у себе з балансу зворотною проводкою Дт 685 — Кт 284. При цьому з кожним новим постачанням (обміном «нової» партії тари на «стару») відлік 12-місячного строку для цілей застосування п. 189.2 ПКУ починається спочатку.

Коли ж в описаній ситуації можуть виникнути ПДВ-зобов’язання у покупця?

По-перше, якщо ви з якоїсь причини припините закупівлю товарів у свого постачальника та у 12-місячний строк не повернете йому тару, що залишилася у вас з останньої закупівлі.

По-друге, якщо ви зі своїм покупцем окремо домовитеся про купівлю неповерненої тари. При цьому оплату може бути здійснено за рахунок суми, переданої раніше в заставу.

Як видно з формулювання п. 189.2 ПКУ, для ПДВ-обліку тари ключове значення має саме повернення/неповернення тари. І жодного слова в ньому немає про повернення заставної суми. Виходить, що перерахування та повернення заставної суми на ПДВ-зобов’язання жодним чином не впливають. Про це свого часу говорили і податківці в листі ДПАУ від 17.03.11 р. № 7402/7/16-1517-15. Тож вимагати від постачальника повернення суми застави для ненарахування ПДВ у цьому випадку не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі