Теми статей
Обрати теми

Продаємо незавершене будівництво: ПДВ-мінбаза — балансова вартість

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.10.18 р. № 4578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Як видно з листа, що коментується, податківці нарешті визначилися з тим, як (з метою визначення мінбази для нарахування ПДВ) розглядати самостійно зведений об’єкт незавершеного будівництва, що продається. Висновок: це самостійно виготовлений необоротний актив (а не, скажімо, самостійно виготовлений товар). Адже з відповідної консультації в категорії 101.07 ЗІР ДФСУ цього зрозуміти не можна… Таким чином, при продажу такого об’єкта платник ПДВ повинен нарахувати цей податок виходячи з мінбази в сумі балансової (залишкової) вартості об’єкта незавершеного будівництва за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок місяця, в якому відбулося постачання. Ми говоримо «місяця», оскільки в листі йдеться явно не про єдиноподатника (та й узагалі — у тих свої нюанси)…

Якщо так само як у листі заглибитися в правила бухобліку, то можна сказати, що наслідком прийняття підприємством рішення продати самостійно зведений об’єкт незавершеного будівництва буде переведення такого активу із складу незавершених капітальних інвестицій у необоротні активи — до складу активів, що утримуються для продажу (запис Дт 286 — Кт 151).

Оскільки тут йдеться про мінімальну базу, дозволимо собі зауважити, що в період перебування об’єкта незавершеного будівництва на балансі підприємства (на субрахунку 151) ніхто не заважав підприємству зменшити оцінку корисності цього активу на підставі П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів» (і відповідно — його балансову вартість). Причому у зв’язку з цим відразу ж відзначимо, що проти переоцінки (а отже, й конкретно уцінки) незавершених капітальних інвестицій виступив Мінфін у листі від 15.04.13 р. № 31-08410-07-29/12008.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі