Теми статей
Обрати теми

Відсутність ТТН не свідчить про фіктивність госпоперації

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Постанова ВС від 11.09.18 р. у справі № 804/4787/16

Суть спору. У ході перевірки податківці засумнівалися в наявності в платника податків підстав для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту за оспорюваними господарськими операціями. Пояснювали це податківці порушеннями контрагентами позивача податкової дисципліни; відсутністю в його контрагента необхідних умов для досягнення результатів відповідної підприємницької, економічної діяльності, що, на думку податківців, свідчить про відсутність реального здійснення господарських операцій з придбання послуг і робіт від спірних постачальників та їх подальшого використання в господарській діяльності.

На момент здійснення спірних операцій позивач і його контрагенти були належним чином зареєстровані як юрособи і платники ПДВ, установчі документи недійсними в судовому порядку не визнавалися.

Податківці прийняли два податкові повідомлення-рішення, якими:

1) зменшили суму задекларованого платником бюджетного відшкодування ПДВ і застосували штрафні (фінансові) санкції;

2) зменшили розмір від’ємного значення суми ПДВ.

Причому одним з аргументів податківців (який цікавить нас найбільше) було неподання платником на перевірку документів, що підтверджують транспортування придбаного товару, і сертифікатів якості.

Платник податків з такими висновками фіскалів не погодився. У попередніх інстанціях суди стали на бік платника податків.

Позиція податкових органів. Податківці (Спеціалізована ДПІ з обслуговування великих платників) засумнівалися в реальності господарських операцій у принципі (а не тільки в правомірності відображення витрат на транспортування товарів). І причиною тому була не лише відсутність товарно-транспортної накладної (ТТН), а й низка інших факторів. Проте загальному «вектору думок» ДФСУ це відповідає не зовсім. Так, у категорії 102.02 ЗІР ДФСУ податківці зазначають, що за відсутності товарно-транспортної документації, що підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі ТТН, які належать до первинних документів і на підставі яких ведеться бухоблік, платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку не має підстав для обліку вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) і реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Тобто там податківці зазіхають лише на витрати за перевезенням, а не взагалі на реальність постачань товарів, робіт/послуг. Такій же логіці відповідають висновки листа ДФСУ від 19.02.18 р. № 654/6/99-99-14-03-03-15/ІПК: ТТН, складена у випадках, передбачених законодавством, (1) підтверджує факт надання послуг із перевезення товарів і (2) є одним з додаткових документальних свідчень реальності здійснення господарської операції з постачання товарів.

Рішення справи судом. ВС підтримав суди попередньої інстанції. Так, у постанові, що розглядається, він зазначив таке.

1. Відсутність товарно-транспортних накладних не є безумовною підставою ставити під сумнів здійснення господарських операцій. Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні не встановлюють правил податкового обліку витрат і податкового кредиту платника податків. При цьому документи, обумовлені правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом, зокрема, товарно-транспортна накладна і подорожній лист, не є документами первинного бухгалтерського обліку, що підтверджують обставини придбання і продажу товарно-матеріальних цінностей.

2. Сертифікат якості на товар не належить до документів, на підставі яких формується бухгалтерський та податковий облік, і не містить відомостей про господарську операцію. Відповідно ненадання позивачем сертифікатів якості товару не є доказом наявності складу податкового правопорушення.

Думка редакції. Ми підтримуємо позицію ВС. Але при цьому звертаємо вашу увагу: незважаючи на позитивний висновок, пам’ятайте й про фіскальну позицію перевіряючих (оскільки вони свій підхід поки що точно змінювати не будуть). Та й суди далеко не завжди такі прихильні до платників податків…

У зв’язку із цим рекомендуємо: працюйте тільки з добросовісними контрагентами, які зможуть забезпечувати наявність належної товарно-транспортної документації.

До речі, щоб уникнути помилок та непорозумінь з контролерами, вам може стати у пригоді Тема тижня «Товарно-транспортна накладна» // «БТ», 2017, № 50.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі