Теми статей
Обрати теми

Діяльність за неосновним місцем обліку: копії «ресурсних» декларацій і ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство сплачує ресурсні платежі (екологічний податок, спецводоренту, ренту за видобування корисних копалин) за неосновним місцем обліку. Чи потрібно за основним місцем обліку подавати копії декларацій із цих податків? Чи передбачена відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП у зв’язку з виникненням нових об’єктів оподаткування за неосновним місцем обліку?

Це найбільш типові запитання для усіх ресурсних платежів. Тут ми обмежимося найпоширенішими.

Подання «ресурсних» декларацій. Для початку нагадаємо, куди треба подавати декларацію.

Отже:

з екоподатку — за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, спеціально відведених місць чи водних об’єктів (п.п. 250.2.1 ПКУ);

з рентної плати за видобування корисних копалин — за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (п.п. 257.3.1 ПКУ);

зі спецводоренти — за місцезнаходженням водних об’єктів, якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не складають окремого балансу (п.п. 255.11.18 ПКУ).

При цьому якщо ваше місцезнаходження — на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, а об’єкти оподаткування — на території іншої, ви зобов’язані стати на облік за неосновним місцем обліку (пп. 7.1; 8.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588).

Подання копій декларації. Тут все залежить від виду ресурсного податку:

екоподатоккопію подають до контролюючого органу за основним місцем обліку (п. 250.8 ПКУ). Ви за допомогою програмного забезпечення маєте сформувати копію декларації, надісланої до ДПІ за неосновним місцем обліку, у якій поряд з полем «копія» проставити позначку (категорія 120.05 ЗІР ДФСУ);

рента за видобування корисних копалин — копія декларації теж подається, причому разом із копією платіжного документа про сплату податкових зобов’язань з рентної плати (п. 257.6 ПКУ);

спецводорентаПКУ не вимагає подавати копію декларації (категорія 121.05 ЗІР ДФСУ).

Відповідальність за неподання копії. Штраф згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання копії декларації не застосовується. Бо ж на підставі копії, поданої за основним місцем обліку, не нараховуються і не сплачуються податкові зобов’язання. Відтак копія не вважається документом, який є податковою декларацією у розумінні п. 46.1 ПКУ. Фіскали — такої ж думки. Вони наголошують, що ПКУ не передбачає відповідальності за неподання копій декларацій у тих випадках, коли ПКУ вимагає подавати такі копії (категорія 138.01 ЗІР ДФСУ).

Відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП. Фіскали продовжують наполягати на тому, що за неподання ф. № 20-ОПП настає відповідальність як за неподання платником заяв чи документів для взяття на облік у строки й у випадках, передбачених ПКУ (п. 117.1 ПКУ). Такий штраф складає у загальному випадку для юросіб 510 грн. (категорія 119.02 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу: у вашому випадку такий штраф дійсно може спіткати підприємство. Бо ж ф. № 20-ОПП подається щодо об’єктів оподаткування, місцезнаходження яких не збігається з основним місцем обліку платника.

Якщо за таким неосновним місцем платника ще не взято на облік і ф. № 17-ОПП, безпосередньо призначену для цього, він також не подавав, штраф йому дійсно загрожує.

Але правомірність нарахування такого штрафу — спірна. Адже строки подання ф. № 20-ОПП (як того вимагає ст. 117 ПКУ), в ПКУ не передбачено, а їх встановлено Порядком № 1588.

Враховуючи це, сміливі платники можуть вважати, що ПКУ не встановлює штрафів за неподання чи несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі