Теми статей
Обрати теми

Помилка в таблиці 1.1 додатка Д5: а може, не виправляти?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У додатку Д5 до декларації з ПДВ за вересень випадково заповнили таблицю 1.1 так, неначе у нас є незареєстровані податкові накладні (ПН). Хоча насправді усі ПН зареєстровані. Чи треба виправляти таку помилку і якщо так, то як це зробити?

Таку помилку в таблиці 1.1 додатка Д5, в принципі, можна і не виправляти. Хоча виправити її зовсім не складно. Для цього до декларації за вересень необхідно подати уточнюючий розрахунок (УР) і додати до нього уточнюючий додаток Д5. При цьому дані в графах 4 і 5 УР повністю відповідатимуть рядкам уточнюваної декларації, а його графа 6 залишиться порожньою. У додатку Д5 слід заповнити тільки таблицю 1.1 — повторити в ній усі помилково зазначені рядки зі знаком «мінус». Але все ж давайте пояснимо детальніше.

Як відомо, п. 50.1 ПКУ зобов’язує платника виправити помилки, виявлені ним у раніше поданій податковій звітності, якщо терміни давності за такими помилками ще не минули. Тому формально платник, безумовно, зобов’язаний виправити будь-яку непрострочену помилку, у тому числі і в таблиці 1.1 додатка Д5 до декларації з ПДВ. Що загрожує підприємству у разі, якщо воно не виправить помилку, якої припустилися?

Ніяких фінансових санкцій за таку помилку ПКУ не передбачає, оскільки помилка в таблиці 1.1 ніякого впливу на суму податкових зобов’язань (ПЗ) не має. Тож тут єдина загроза — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КпАП. Та й він під питанням. Адже податківці самі говорять, що застосовувати цей штраф доречно тоді, коли помилка стосувалася суми ПЗ. А наша помилка, як ми вже з’ясували, ніяк на неї не вплинула.

А чи не буде завищений регліміт у такому разі?

Ні. Факт заповнення таблиці 1.1 на суму регліміту не впливає, а тільки дозволяє скористатися перевагами п. 2001.9 ПКУ і зареєструвати перераховані в ній ПН без зайвого поповнення електронного рахунку. Але ж підприємство усі ці ПН вже зареєструвало. Отже, наведена в таблиці 1.1 інформація просто йому вже не знадобиться.

Загалом, таку помилку в таблиці 1.1 додатка Д5, в принципі, можна і не виправляти.

Зовсім інша справа, якби ви навпаки не відобразили незареєстровану ПН у таблиці 1.1. Тоді б зареєструвати таку забуту ПН без зайвого поповнення рахунку не вийшло б. Тож тут у виправленні платник, безумовно, зацікавлений.

Якщо ви все ж вирішите виправити і вашу — нестрашну — ситуацію, до декларації за вересень доведеться заповнити УР і додати до нього уточнюючий додаток Д5. До речі, податківці такий порядок виправлення підтверджують. У категорії 101.24 ЗІР ДФСУ сказано: виправлення помилок у додатку Д5, що не вплинули на числові значення декларації, здійснюють шляхом подання УР, до якого додають додаток Д5 з відміткою «Уточнюючий».

Як заповнити уточненку?

Рекомендуємо: до граф 4 і 5 УР перенесіть відомості з вересневої декларації — у вашій ситуації ці графи будуть однаковими. А графа 6 залишиться порожньою. У додатку Д5 заповнюють тільки таблицю 1.1. У ній повторюють усі помилково зазначені рядки зі знаком «мінус» за вартісними показниками. А ось заповнювати інші — правильні таблиці в уточнюючому Д5 не треба.

Такий підхід підтверджують і фіскали. Наприклад, у категорії 101.23 ЗІР ДФСУ вони говорять, що таблицю 1.1 при поданні уточненки заповнюють тільки у тому випадку, якщо відображені в ній показники підлягають виправленню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі