Теми статей
Обрати теми

Як зберігати Z-звіти в електронному вигляді

Децюра Сергій, податковий експерт
Що потрібно зробити суб’єкту господарювання, щоб Z-звіт, створений на РРО, зберігався в електронному вигляді?

Нещодавно у п. 6 розд. 4 підрозд. ІІ Порядку реєстрації та ведення КОРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547, з’явилася вимога про те, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, тобто протягом 1095 днів.

Враховуючи це, виникло запитання: що саме має зробити суб’єкт господарювання, щоб виконати цю вимогу?

Це питання здається ще більш актуальним, якщо згадати, що за незбереження щоденних Z-звітів, в тому числі і в електронному вигляді, податківці напевно будуть застосовувати штрафну санкцію згідно з п. 121.1 ПКУ «за незабезпечення зберігання документів» у розмірі 510 грн. (див. категорію 109.20 ЗІР ДФСУ).

Одразу хочемо всіх заспокоїти. Щоб виконати вимогу щодо зберігання Z-звітів в електронному вигляді, жодних додаткових дій робити не доведеться.

За вас усе зробить ваш РРО самотужки.

Чесно кажучи, уже довгий час Z-звіти в електронному вигляді зберігаються навіть без відома суб’єктів господарювання в усіх РРО (за винятком автоматів з продажу товарів/послуг).

Справа в тому, що у п. 10 ст. 3 Закону про РРО давно міститься вимога про те, що суб’єкти господарювання мають не тільки друкувати або створювати в електронній формі на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів/послуг) контрольні стрічки, а й забезпечувати їх зберігання протягом трьох років.

Під контрольною стрічкою в електронній формі (далі — КСЕФ) розуміють копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, тобто Z-звітів (абзац двадцять сьомий ст. 2 Закону про РРО).

Тобто, як бачимо, вимога про зберігання в електронній формі Z-звітів існувала задовго до того, як Мінфін фактично її продублював у Порядку реєстрації та ведення КОРО.

Але до цього моменту ніхто не переймався вимогою про зберігання Z-звітів в електронній формі. Та й податківці за незберігання КСЕФ, у тому числі і Z-звітів в електронній формі, нікого не карали. Бо, виявляється, Мінфін ще у далекому 2012 році поклав обов’язок формувати та зберігати КСЕФ, у тому числі і Z-звіти в електронній формі, на сам РРО.

Відповідно до п. 1.2 Вимог щодо створення КСЕФ у РРО та модемах для передачі даних, затверджених наказом Мінфіну від 08.10.12 р. № 1057 (далі — Вимоги № 1057), всі РРО, що створюють КСЕФ, мають автоматично зберігати її (а отже, і Z-звіти в електронній формі) на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних. Таким носієм є функціональна частина РРО, яка призначена для зберігання створених РРО пакетів даних.

При цьому, щоб забезпечити зберігання на такому носієві Z-звітів протягом встановленого строку (3 років), він є енергонезалежним, тобто має індивідуальне енергозабезпечення (п.п. 2.3.4 Вимог № 1057).

А суб’єкт господарювання має змогу лише друкувати необхідні Z-звіти (вибрані за датою або порядковим номером). Вносити зміни до збережених Z-звітів РРО не дасть (пп. 2.3.1 та 2.3.5 Вимог № 1057).

Враховуючи це, констатуємо: на щастя, з появою у Порядку реєстрації та ведення КОРО вимоги щодо обов’язку зберігати в електронній формі Z-звіти у бухгалтера жодного клопоту не додасться. І до можливих штрафів нова норма також не призведе. Бо цей обов’язок виконує і виконував кожен суб’єкт господарювання в момент формування Z-звіту.

Звертаємо увагу: навіть якщо у РРО виявиться бракований блок, на якому зберігається інформація про Z-звіти, то панікувати не варто. Зверніться до сервісного центру, і він перенесе збережені Z-звіти на новий. На це звертають увагу фіскали у листі від 12.12.17 р. № 2961/6/99-99-14-05-01-15/ІПК. Тому навіть при виході з ладу РРО хвилюватися через порушення вимоги щодо зберігання Z-звітів не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі