«Зводимо рахунки» з ФСС: подаємо Повідомлення

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Отримали допомогу від Фонду соціального страхування України (ФСС)? Видали її працівникам? Потрібно буде відзвітувати! Дивіться, як це зробити.

Отже, з 01.10.18 р. установлений обов’язок страхувальників повідомляти ФСС про проведення виплат застрахованим особам. Таким чином, отримавши «соцстрахівські» допомоги на спецрахунок, виплативши, перерахувавши їх працівникам, страхувальник тепер зобов’язаний відзвітувати перед Фондом про їх виплату.

Форму Повідомлення можна знайти в додатку 2 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.18 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

Згідно з п. 10 Порядку № 12 таке Повідомлення роботодавець може надіслати ФСС в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису; направити листом з повідомленням або надати безпосередньо до ФСС.

Ми вже говорили про те, що умовою для «електронного спілкування» із ФСС є укладення договору про надання електронних документів у ФСС.

А щоб це зробити, потрібно відвідати робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відповідне відділення.

На практиці, щоб спростити завдання, Фонд може на електронну пошту надіслати вам договір для заповнення.

Потім ви приносите до Фонду цей договір і роздруковані/завізовані сертифікати ключів.

Потім забираєте підписаний сторонами договір.

Якщо з укладенням договору справа затягується або вам «електронка» не є цікавою, Повідомлення подаємо вручну або поштою.

Як заповнити Повідомлення? Його форма досить проста в заповненні. Вважаємо, ви легко в ній розберетеся.

Усе, що потрібно, — зазначати за кожною застрахованою особою, якій були видані допомоги:

• П. І. Б.;

• дані наданого листка непрацездатності;

• дату виплати і суму виплачених за рахунок Фонду коштів.

Відзвітувати потрібно у встановлені Порядком № 12 строки:

Увага: строк подання Повідомлення — протягом місяця з дня проведення виплат.

А що робити, якщо у визначений строк ви не уклалися, забувши подати Повідомлення і згадавши про нього, наприклад, через півтора місяці після виплати допомоги? Не переймайтеся. Порядком № 12 штрафів за це не передбачено. Тож сміливо подавайте Повідомлення пізніше.

Але! Якщо ви подаєте Повідомлення після 3 місяців з дня виплати допомоги, то зауважте: п. 11 Порядку № 12 вже передбачене таке попередження: «у разі відсутності інформації від страхувальника про виплату застрахованим особам протягом 3 місяців робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють перевірку щодо використання страхувальником грошових коштів Фонду».

Зверніть увагу: якщо ви взагалі забули відзвітувати про витрачені «соцстрахівські» кошти протягом 3 місяців — чекайте на перевірку.

З огляду на те, що обов’язок страхувальників повідомляти ФСС про проведення виплат застрахованим особам уводиться з 01.10.18 р., виникають такі запитання.

А чи потрібно подавати Повідомлення за заявами-розрахунками, поданими до 01.10.18 р. (тобто за старою формою) та профінансованими чи до 01.10.18 р., чи пізніше, якщо виплата допомоги працівнику здійснена 01.10.18 р. чи пізніше?

Вважаємо, що так, потрібно. На нашу думку, Повідомлення «про дату виплати» допомог (адже саме дату виплати від нас у ньому і вимагають) саме собою визначає, що якщо ця виплата здійснена 01.10.18 р. (день «набуття чинності Повідомленням) або пізніше, то Повідомлення подавати потрібно. Такої ж думки дотримуються фахівці ФСС у своїх усних консультаціях.

Наведемо приклади.

Приклад 1. Заяву-розрахунок подано 19.09.18 р. ФСС надіслав фінансування 28.09.18 р. Виплата лікарняних працівниці (Сіренко О. В.) здійснена 01.10.18 р.

Строк подання Повідомлення — до 01.11.18 р.

Приклад 2. Заяву-розрахунок було подано роботодавцем до ФСС 24.09.18 р. ФСС уклався в 10-денний строк і надіслав допомогу 01.10.18 р. Виплата допомоги працівникові (Кальченко М. В.) здійснена 02.10.18 р.

Строк подання Повідомлення — до 02.11.18 р.

Оскільки Повідомлення ми повинні подати протягом місяця з дня проведення виплат, то у нас є можливість об’єднати інформацію про виплати за декількома заявами-розрахунками, зазначивши їх в одному Повідомленні.

Заповнимо Повідомлення за прикладами 1 і 2.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі