Теми статей
Обрати теми

Фізособа-єдиноподатник: подробиці «самовиправлення»

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ситуація. Фізособа-підприємець (ФОП) у 1 кварталі 2018 року була платником єдиного податку (ЄП) групи 2, а в другому — перейшла до «старшої» групи 3. При заповненні декларації єдиноподатника за I півріччя 2018 року показники діяльності за 1 квартал помилково були зазначені в розділі II «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку першої групи». Як виправити помилку, якої припустилися?

Якщо на початку 2018 року ви були платником єдиного податку (ЄП) групи 2, то повинні були складати ЄП-звітність один раз за підсумками року. Але з переходом до «старшої» групи 3 ЄП змінилися і строки надання ЄП-звітності: такий «перебіжчик» з групи в групу повинен подавати декларацію платника ЄП — ФОП (форму затверджено наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578) у строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ).

Тому в цьому випадку ви, починаючи із звітності за 1 квартал 2018 року, повинні надавати податківцям ЄП-звітність щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ).

У разі зміни групи платником ЄП за самостійним рішенням в ЄП-декларації окремо відображають обсяг доходу, що оподатковується за ставками, передбаченими для єдинників «старої» групи, і обсяг доходу, що оподатковується за новою ставкою ЄП. Цього вимагає той же п.п. 296.5.1 ПКУ.

Відповідно до цієї вимоги побудована і сама форма ЄП-декларації, в якій показники господарської діяльності для кожної групи знаходяться в окремому розділі.

Тобто в цій ситуації, коли в I кварталі 2018 року ви працювали в групі 2, а з II кварталу перейшли до групи 3, в ЄП-декларації до кінця року треба відображати показники діяльності:

• за I квартал — у розділі III декларації;

• починаючи з II кварталу (наростаючим підсумком) — у розділі IV.

Ви, на жаль, заповнили не свій «набір» розділів (замість розділу III показники діяльності за I квартал внесли в розділ II).

Помилка, звісно, прикра, але виправити її дуже легко, причому без усяких фінансових санкцій.

Порядок самостійного виправлення помилок, допущених при складанні раніше поданої податкової декларації, встановлює п. 50.1 ПКУ.

Зробити це можна одним із двох способів:

• подати уточнюючу декларацію (УД);

• відобразити виправлені показники в поточній декларації, яка надається за період, що настає за періодом виявлення помилки.

З тим, що єдиноподатникам доступні обидва способи самовиправлення, передбачені ПКУ, згодні й податківці (див. категорію 107.08 ЗІР ДФСУ).

Водночас у цьому випадку поточна декларація не придатна для виправлення помилки, якої ви припустилися. Усе тому, що її розділ VI призначений для самовиправлення помилок в оподатковуваних доходах єдиноподатника. У зв’язку з цим єдиний доступний в цьому випадку спосіб самовиправлення — подання УД.

Окрема форма УД не встановлена, тому її роль грає загальна декларація платника ЄП — ФОП. Щоб загальна декларація перетворилася на уточнюючу, треба зробити відповідну позначку «Х» в полі 01 декларації в графі 03 «Уточнююча».

Як у вашому випадку треба заповнити інші поля ЄП-уточненки, покажемо в таблиці.

Заповнюємо уточнюючу декларацію платника ЄП — ФОП

Поле/розділ

Порядок заповнення

Поле 02

При складанні УД це поле не заповнюють

Поле 03

Зазначають звітний (податковий) період, дані якого уточнюють. У нашому випадку доводиться виправляти дані за 1 півріччя 2018 року

Розділи I — IV

Ці розділи призначені для відображення показників господарської діяльності ФОП. У них при заповненні УД показують правильні показники в уточнюваний період (тобто показники з урахуванням проведених виправлень). Тому:

• до загального розділу I переносять дані з декларації за 1 півріччя 2018 року;

• розділ II не заповнюють;

• до розділу III переносять дані про діяльність ФОП на ЄП групи 2 за 1 квартал з розділу II декларації за 1 півріччя 2018 року;

• до розділу IV переносять дані про діяльність ФОП на ЄП групи 3 за 2 квартал з розділу IV декларації за 1 півріччя 2018 року

Розділ V

У цьому розділі показують правильну суму оподатковуваного доходу ФОП — платника ЄП, а також визначають суму податкового зобов’язання з ЄП за уточнюваний звітний (податковий) період.

У вашому випадку суть помилки в тому, що при заповненні декларації за 1 півріччя 2018 року помилково був заповнений розділ II, а не розділ III декларації. При цьому підсумкова сума доходу єдиноподатника, а отже, і сума нарахованого податку викривлені не були. Тому показники цього розділу УД збігатимуться з відповідними показниками декларації за 1 півріччя 2018 року

Розділ VI

Цей розділ призначений для самостійного виправлення помилок, яких припустилися у поданих раніше деклараціях, за якими сплив граничний строк подання. Оскільки ваша помилка не призвела до завищення (заниження) податкових зобов’язань з ЄП, показники рядків 15 і 16 цього розділу збігаються, а штраф і пеню за недоплату не нараховують. Тобто рядки 17 — 20 звіту залишаться незаповненими

Ну і на завершення попереджаємо: проведені в УД коригування обов’язково варто врахувати при складанні наступної декларації, яку ви подаватимете за 9 місяців 2018 року. Це означає, що наступну декларацію треба буде подавати з не(!)заповненим розділом II і заповненим розділом III.

А от розділ VI у тій поточній декларації за 9 місяців 2018 року заповнювати вже не треба (якщо, звісно, ви в ній не виправлятимете якусь іншу помилку).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі