№43-44

Бухгалтерський тиждень, жовтень, 2018/№ 43-44 Інші номери журналу ›
  • РРО-революція від Мінфіну Наказ Мінфіну від 20.09.18 р. № 773 «Про затвердження Змін до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій , Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, Порядку опломбування реєстраторів розрахункових операцій»
  • Малі винороби можуть ліцензуватися: затверджена Декларація відповідності Постанова КМУ від 03.10.18 р. № 823 «Деякі питання подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції вимогам законодавства»
  • Закупівля сільгосппродукції у населення: вимоги фіскалів Листи ДФСУ від 10.10.18 р. № 4371/Ш/99-99-13-01-02-14/ІПК і від 09.10.18 р. № 4342/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Повернення дарованої нерухомості загрожує дарувальникові сплатою ПДФО і ВЗ Лист ДФСУ від 09.10.18 р. № 4366/Т/99-99-13-02-03-14/ІПК
  • Покупець списав кредиторку — повинен зняти і податковий кредит Постанова ВС від 11.09.18 р. у справі № 804/4180/17
  • Електронна довідка про відсутність заборгованості Мінфін модернізував Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.
  • «Блокувальні» комісії: хто головний? З консультації «Друге пришестя системи блокування податкових накладних» // «БТ», 2018, № 14 ви вже знаєте про затвердження постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117 декількох нормативних документів (Порядків), що регламентують процедури блокування/розблокування податкових накладних (у тому ж номері опубліковані і самі документи).
  • Питання щодо МСФЗ? Мінфін відсилає до… Лондона У зв’язку з новою редакцією ч. 2 ст. 12 Закону про бухоблік, що запрацювала з 01.01.18 р., і відповідними змінами, внесеними до п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 22.02.2000 р. № 419, у підприємств, які тепер зобов’язані (будуть) звітувати за МСФЗ, виникають запитання.
  • Аудитори зобов’язані зареєструватися в Реєстрі Мінфін затвердив Порядок ведення Реєстру аудиторів і суб’єктів аудиторської діяльності. Нагадуємо, що суб’єктам аудиторської діяльності дозволено надання відповідних послуг лише після включення в цей Реєстр (ст. 20 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.17 р. № 2258-VIII).
  • Календар тижня
  • Автозаповнення ПДВ-декларації: нова фішка в Електронному кабінеті Податківці продовжують дивувати платників ПДВ, постійно вдосконалюючи роботу Електронного кабінету (ЕК). Так, у 2018 році вони встигли впровадити сервіси, що дозволяють не тільки відстежити історію податкових накладних, а й з’ясувати причину появи показника ΣПеревищ (див. консультацію «Звідки взявся ΣПеревищ: шукаємо причину в Електронному кабінеті» // «БТ», 2018, № 38). Більш того, контролерів це не зупинило. Цього разу вони запропонували користувачам ще один сервіс — автозаповнення ПДВ-декларації та додатків до неї. Які саме ПДВ-додатки потрапили під дію такого нововведення і наскільки корисний цей сервіс, дізнаємося із сьогоднішньої статті.
  • Розблокувальні викрутаси: в якому періоді відображати ПН/РК Багато вже сказано про відображення розблокованих податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) у ПДВ-декларації. Проте, судячи із численних запитань наших читачів, ця тема, як і раніше, залишається однією з найгарячіших і обговорюваних. Не дивно, адже питання досі законодавчо не врегульоване і, у загальному випадку, доводиться орієнтуватися на роз’яснення фіскалів. У цій статті ми об’єднали все раніше сказане з урахуванням актуальної на сьогодні інформації.
  • Заправка техніки підрядника: що з акцизом Операції з надання послуг, коли замовник заправляє пальним техніку виконавця, після введення у 2016 році акцизу з реалізації пального (ЛП-акцизу) — під пильним оком фіскалів і, іноді, створюють проблеми учасникам цих операцій. Як стоїть справа з цими проблемами на сьогодні.
  • Календар бухгалтера на листопад
  • Чи можна змінити підставу для звільнення за власним бажанням? Працівник хоче звільнитися за частиною третьою ст. 38 КЗпП на підставі того, що роботодавець порушив законодавство про працю та колективний договір. Якщо роботодавець нічого не порушував, чи можна змінити підставу для звільнення на частину першу ст. 38 КЗпП (за власним бажанням без зазначення про порушення роботодавцем законодавства)?
  • Обороти за особистими рахунками фізосіб-підприємців: що потрібно знати Про інтерес податківців до особистих рахунків підприємців у банках стало відомо ще в серпні цього року, коли ДФСУ звернулася до банків з вимогою інформувати їх у тому числі про відкриті особисті (непідприємницькі) рахунки*. Але чим обмежуються права податківців при цьому? Яку інформацію вони мають право дізнатися в банку, а яку можуть отримати від самого підприємця, наприклад під час перевірки? Розберемося!
  • Фізособа-єдиноподатник: подробиці «самовиправлення» Ситуація. Фізособа-підприємець (ФОП) у 1 кварталі 2018 року була платником єдиного податку (ЄП) групи 2, а в другому — перейшла до «старшої» групи 3. При заповненні декларації єдиноподатника за I півріччя 2018 року показники діяльності за 1 квартал помилково були зазначені в розділі II «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку першої групи». Як виправити помилку, якої припустилися?
  • Квитки для відрядження придбали заздалегідь: їх облік Секретарка директора придбала транспортні квитки для інших співробітників, принесла їх до каси підприємства. Ці квитки видали відрядженим працівникам. Як повинна відзвітувати секретарка директора? Як оприбуткувати і списати квитки у бухгалтерському обліку?
  • Коли роздруковувати «комп’ютерну» касову книгу? Підприємство веде касову книгу в електронній формі. Чи обов’язково її роздруковувати кожного дня, коли були касові операції?
  • Якщо хворіє (йде в декрет) сумісник Працівник за сумісництвом у вересні приніс лікарняний лист. Що потрібно врахувати при призначенні йому «непрацездатних виплат»?
  • Лікарняні та декретні У працівника на руках листок непрацездатності. А отже, починається найцікавіше — марафон «Отримай лікарняні/декретні». Перший етап — комісія (уповноважений) із соцстрахування. І тільки потім, якщо комісія (уповноважений) дасть добро, буде розрахунок, заявка, отримання, виплата, повідомлення про виплату, звітність… При цьому головне — правильно обчислити суму середньоденної зарплати. Крім того, слід врахувати цілу низку обмежень, які ми зібрали у своєрідне зведення правил. Наша Тема тижня допоможе вам згадати (а якщо ви — новачок у «лікарняних питаннях», то вивчити) порядок розрахунку та виплати лікарняних/декретних найманим працівникам.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі