Теми статей
Обрати теми

Якщо хворіє (йде в декрет) сумісник

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник за сумісництвом у вересні приніс лікарняний лист. Що потрібно врахувати при призначенні йому «непрацездатних виплат»?

Працівники-сумісники теж мають право на лікарняні і допомогу по вагітності та пологах. Але є певні особливості.

Розпочнемо з того, що рішення про призначення лікарняних/декретних суміснику комісія із соцстрахування приймає на підставі наданої працівником копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і печаткою за його основним місцем роботи. Це прямо прописано в ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV. Причому для внутрішніх сумісників тут винятків немає. Наполягає на цьому ФСС у листі від 17.01.17 р. № 5.2-28-65.

Таким чином, для призначення лікарняних/декретних:

зовнішній сумісник повинен надати копію лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи;

• працівник, який працює на вашому підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник), — оригінал лікарняного листа. Далі ви самі собі робите його копію і засвідчуєте її підписом керівника та печаткою підприємства. На підставі оригіналу листа будуть призначені лікарняні/декретні за основним місцем роботи, на підставі копії — за внутрішнім сумісництвом.

Важливо! У протоколі комісії із соцстрахування відомості про призначення допомоги за кожною посадою, яку обіймає працівник, мають бути внесені окремо.

Обчислення середньої зарплати, розрахунок та нарахування лікарняних (декретних) здійснюємо також окремо за основним місцем роботи працівника і за сумісництвом. Розрахунковий період і виплати, які братимуть участь в обчисленні середньої зарплати, визначаємо теж за кожним місцем роботи окремо.

Але (!) при нарахуванні «непрацездатних» виплат сумісникові роботодавець зобов’язаний проконтролювати виконання вимоги абз. 3 п. 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266): сумарна зарплата, що бере участь у розрахунку лікарняних/декретних, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного соціального внеску, що діяла в останньому місяці розрахункового періоду (у 2018 році — 55845,00 грн.).

Щоб ця вимога була вами виконана при розрахунку лікарняних/декретних сумісникові, він обов’язково повинен принести вам з основного місця роботи довідку про заробітну плату, навіть якщо ви знаєте, що там у нього зарплата «дві копійки» (див. п. 30 Порядку № 1266).

Такі ж довідки на вимогу працівника повинні видати роботодавці, в яких працівник працює за сумісництвом, якщо він працює на умовах сумісництва у декількох роботодавців.

А тепер увага! Фонд соцстраху в листі від 17.01.17 р. № 5.2-28-65 наполягає: довідка про середню зарплату за основним місцем роботи має бути, навіть якщо ви нараховуєте «непрацездатні» виплати внутрішньому сумісникові.

Тобто якщо вам необхідно розрахувати лікарняні (декретні):

• зовнішньому сумісникові — просите його надати довідку про середню зарплату з основного місця роботи (інших місць роботи — за наявності). У ній мають бути відображені виплати, які брали участь у розрахунку лікарняних (декретних);

• внутрішньому сумісникові — формуєте і видаєте самі собі довідку про середню зарплату за основним місцем роботи для розрахунку суми виплат за внутрішнім сумісництвом.

Про порядок розрахунку лікарняних/декретних читайте у Темі тижня «Лікарняні та декретні» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі