Теми статей
Обрати теми

Орендуєте житло для працівника — сплатіть ЄСВ, ПДФО та військовий збір

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 29.08.18 р. № 3755/ІПК/20-40-13-11-11

У листі, що коментується, харківські контролери нагадали, що відповідно до п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату 13.01.04 р. № 5, виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі, а саме виплати, що мають індивідуальний характер (зокрема, оплата квартири та найманого житла, гуртожитків), входять до фонду оплати праці та, відповідно, є базою нарахування ЄСВ.

Водночас Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170 (далі — Перелік № 1170). Так от, згідно п. 12 розд. II Переліку № 1170, компенсація вартості житла, переданого у власність працівникам, встановлена колективним договором, відноситься до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ.

Враховуючи викладене, контролери наполягають: компенсаційні виплати, що встановлені колективним договором у вигляді відшкодування вартості оренди житла працівникам, відносяться до виплат, які відповідно до Закону про ЄСВ включаються до бази для нарахування ЄСВ.

Виняток становить тільки компенсація вартості житла, переданого у власність працівника.

Від себе додамо, що роботодавцю доведеться сплатити ще ПДФО і військовий збір. Оскільки «житловий» дохід надається працівнику у негрошовій формі, то базою оподаткування ПДФО буде вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт 1,219512.

Отже, роботодавцю, який збирається орендувати квартиру для працівника на досить довгий строк, варто задуматись: може, буде дешевше придбати квартиру працівнику або пошукати інші варіанти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі