Теми статей
Обрати теми

Компенсація автострахування обкладається ПДВ — позиція ДФСУ

Свіриденко Алла, податковий експерт
Лист ДФСУ від 23.08.18 р. № 3668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, контролери зробили висновок: компенсація орендарем витрат орендодавця на страхування орендованого автомобіля включається у вартість послуги оренди і є базою обкладення ПДВ.

У загальному випадку страхування транспортного засобу є обов’язком орендодавця (ч. 1 ст. 802 ЦКУ). Водночас ч. 2 ст. 771 ЦКУ дозволяє орендодавцеві «поділитися» нею зі своїм орендарем. Наприклад, договором оренди можна передбачити, що окрім безпосередньо орендної плати, орендар виплачує орендодавцеві компенсацію вартості витрат на страхування авто.

Чи треба включати суму такої компенсації до бази обкладення ПДВ і нараховувати ПДВ-зобов’язання?

У листі, що коментується, податківці дійшли такого висновку: компенсація вартості страхування, яка виплачується орендарем орендодавцеві, для цілей ПДВ-обліку не що інше, як складова елементів витрат, з яких формується вартість оренди. Тому сума компенсації включається у вартість орендної послуги і є базою обкладення ПДВ за п. 188.1 ПКУ.

Висновок цей досить спірний, але, на жаль, цілком очікуваний, якщо врахувати, що схожі роз’яснення вже звучали з вуст місцевих податківців (див. лист ДФС у м. Києві від 10.08.17 р. № 1578/ІПК/26-15-12-01-18).

На наш погляд, питання обкладення ПДВ суми компенсації залежить від того, яким чином її оформляють і виплачують у кожному конкретному випадку:

• чи включена за умовами договору вартість страхування в орендну плату або

• компенсація страхових витрат орендаря проходить окремо від орендної плати (понад неї).

З першим варіантом усе зрозуміло. Дійсно, якщо орендодавець заклав суму компенсації у вартість оренди, то від ПДВ-зобов’язань нікуди не подітися. Оподаткувати доведеться усі складові, які сформували суму орендної плати, у тому числі і суму страхування.

А ось у разі, коли за договором оренди компенсацію виплачують окремо від орендної плати, тоді підхід має бути іншим. У такій ситуації, на наш погляд, компенсацію не можна розглядати як плату за постачання послуг, що підлягає оподаткуванню за п. 188.1 ПКУ. Адже орендодавець не є страховиком і не надає орендареві страхові послуги (детальніше про страхові платежі ви можете прочитати у статті «Витрати на страхування: відображаємо в обліку» // «БТ», 2017, № 49).

Тут, швидше, йдеться про те, що підприємство-орендодавець як посередник здійснює певні юридичні дії (укладає договір страхування) за рахунок орендаря-замовника. При цьому компенсація вартості страхування — це усього лише відшкодування орендодавцеві витрат на здійснення цих дій.

Тому компенсувати орендар повинен рівно стільки, скільки було витрачено власником авто — ні більше, ні менше. Тим більше, в цьому випадку орендодавець передає орендареві необ’єктну послугу (послуги зі страхування майна не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з п.п. 196.1.3 ПКУ), а отже, «дістатися» орендареві вона повинна також необ’єктною — без «накрученого» зверху ПДВ.

На жаль, позиція податківців не залишає ніяких сумнівів: при перевірках вони «заштовхуватимуть» суму компенсації в орендну плату і обкладатимуть її ПДВ. Тому якщо ви не хочете зайвих непорозумінь з контролерами, то встановіть у договорі оренди обов’язок орендаря самостійно укласти договір страхування переданого в оренду майна. Тим самим ви уб’єте відразу двох зайців: жодних ПДВ-зобов’язань чи претензій податківців у разі їх відсутності, і ваш автомобіль не залишиться без страхування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі