№38

Бухгалтерський тиждень, вересень, 2018/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Компенсація автострахування обкладається ПДВ — позиція ДФСУ Лист ДФСУ від 23.08.18 р. № 3668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • ІПК… для усіх, або Роз’яснення щодо водної ренти від фіскалів Лист ДФСУ від 14.08.18 р. № 25068/7/99-99-12-03-04-17
  • Виплати працівникові за рішенням суду: «чистими» чи «грязними»? Постанова ВС від 18.07.18 р. у справі № 359/10023/16-ц
  • Відшкодування шкоди здоров’ю не обкладається ПДФО Постанова ВС від 25.07.18 р. у справі № 180/683/13-ц
  • Індекс інфляції за серпень — 100,0 % За даними Держстату, у серпні 2018 року інфляції не було. Індекс споживчих цін на товари і послуги (він же індекс інфляції) становить 100,0 %.
  • Облікова ставка НБУ підросла до 18 % Правління НБУ прийняло рішення підвищити облікову ставку до 18 % річних із 07.09.18 р.
  • Чи стане цукор солодшим без держрегулювання Верховна Рада ухвалила Закон, яким скасовується державне регулювання виробництва і реалізації цукру. Нагадаємо, що на сьогодні обмежено постачання цукру на внутрішній ринок (квота «А») та встановлено мінімальні ціни на цукор та цукровий буряк.
  • Оплата «комуналки» власною працею Кабмін затвердив Порядок списання боргу співвласника багатоквартирного будинку із сплати внесків на його утримання перед ОСББ після виконання таким співвласником робіт з утримання будинку.
  • Ключі ЕЦП можна отримати лише особисто СЦК ІДД ДФС повідомляє, що з 07.11.18 р. отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (у тому числі посвідченою нотаріально) буде неможливо.
  • Календар тижня
  • Звідки взявся ΣПеревищ: шукаємо причину в Електронному кабінеті Причин для появи показника ΣПеревищ досить багато. Це можуть бути як технічні помилки (некоректний підрахунок даних програмним забезпеченням податківців), так і неточності, яких припускаються самі платники ПДВ*. Допомогти розібратися, чому у вас виник цей показник, може Електронний кабінет (ЕК). А точніше, новий сервіс, який зовсім недавно впровадили контролери.
  • Прострочили ПН: чи врятує маскування під інший тип причини? У статті розберемося, чи можна уникнути штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (ПН) на неплатника, свідомо склавши її як безштрафну (з типом причини, що не штрафується), а потім виправити її через РК.
  • Повернення товарів у запитаннях та відповідях Нічим не примітна, на перший погляд, звичайна операція — повернення товару — як і раніше, викликає цілу низку запитань. Сьогодні розглянемо найбільш популярні з них.
  • Подарункові сертифікати: нюанси обліку та оподаткування Усі плюси, пов’язані з придбанням подарункових сертифікатів покупцем, очевидні й добре відомі. Насамперед це оригінальний, сучасний і універсальний подарунок, який не вимагає величезної витрати часу на його пошук і не примушує дарувальника «сушити голову» над подарунком… Не менш привабливий випуск подарункових сертифікатів і для продавця. Тож у нього виникає запитання: як правильно відобразити такі операції в обліку? Про це наша стаття.
  • Споримо з податківцями з оглядом на судову реформу Звернення до суду — безумовно, крайній захід. Далеко не всі наважуються на судове оскарження неправомірних дій податківців у суді. Але… ніколи не говори ніколи (тим паче, що судове оскарження, зазвичай, найефективніше). Тому сьогодні «пробіжимося» основними процедурними моментами цього непростого заняття.
  • Індексуємо зарплату за вересень 2018 року Індекс споживчих цін за липень 2018 року склав 99,3 %. Як він вплине на коефіцієнти індексації за вересень 2018 року, розповімо нижче.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у вересні 2018 року Індекс споживчих цін за серпень 2018 року склав 100,0 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у вересні 2018 року, розповімо в нашій консультації.
  • Повідомлення про прийняття на роботу: усе, що ви хотіли запитати З огляду на те, що норма КЗпП, яка зобов’язує роботодавців повідомляти про прийняття на роботу, не нова, запитання щодо її застосування все ще актуальні. Саме тому ми вирішили систематизувати ці запитання і надати на них вичерпні відповіді. Упевнені, друзі, що ви знайдете тут відповідь і на своє запитання.
  • Округлення готівки в чеку vs дотримання мінімальних/максимальних цін «Копійка рубль береже», а 10 копійок — 10 тисяч! Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася з округленням готівки в чеках при продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. У листі ДФСУ від 02.08.18 р. № 3395/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці говорять про можливість застосування 10-тисячних штрафів, ми ж розповімо, як їх можна уникнути за допомогою… 10 копійок.
  • Списуємо прострочену заборгованість ФОП-єдиноподатника Ситуація. У II кварталі 2014 року підприємство перерахувало передоплату за товар фізособі-підприємцеві на єдиному податку (група 2). У формі № 1ДФ за II квартал 2014 року показали виплату доходу ФОП з ознакою «157». Товар підприємець так і не поставив. Після закінчення трьох років, у II кварталі 2017 року, заборгованість зі строком позовної давності, що минув, була списана в обліку. У формі № 1ДФ за II квартал 2017 року відобразили нарахований дохід ФОП з ознакою «107». Зараз надійшов запит з податкової з проханням роз’яснити, який саме дохід був нарахований підприємцеві і чому не утримані ПДФО та військовий збір. Чи правильно вчинило підприємство? Чи потрібно було повідомляти ФОП про списання заборгованості? Давайте розкладемо усе по поличках.
  • Збитки у ФОП на загальній системі У діяльності будь-якого, навіть найуспішнішого, підприємця бувають збиткові місяці або навіть квартали. А іноді ситуація складається так, що збиток виникає навіть за підсумками року. Як відобразити такі збитки в Книзі обліку доходів і декларації про доходи? Про це сьогодні й поговоримо.
  • Таблиця 1.1 додатка Д5: чи є в ній місце «запізнілим» ПН? Чи потрібно зазначати в таблиці 1.1 додатка Д5 несвоєчасно зареєстровані податкові накладні (ПН), якщо вони потрапили до ЄРПН до подання ПДВ-декларації?
  • Продаж ОЗ нижче балансової вартості: чи дотягувати ПЗ до мінбази На балансі підприємства значаться основні засоби (ОЗ) вартістю 1,3 млн грн. Вирішено продати такі активи за 1 млн грн. (без ПДВ). Чи треба дотягувати податкові зобов’язання (ПЗ) до мінбази?
  • «ПриРРОшний» сейф і «службова видача» Чи можна в магазині поряд із РРО поставити сейф і протягом дня перекладати туди виручку зі скриньки РРО? Чи треба такі суми проводити як «службову видачу»?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі