Теми статей
Обрати теми

Збитки у ФОП на загальній системі

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У діяльності будь-якого, навіть найуспішнішого, підприємця бувають збиткові місяці або навіть квартали. А іноді ситуація складається так, що збиток виникає навіть за підсумками року. Як відобразити такі збитки в Книзі обліку доходів і декларації про доходи? Про це сьогодні й поговоримо.

Як виникає збиток?

Підприємці не ведуть бухоблік. Хоча іноді звертаються до бухнормативки. Зокрема, для вирішення деяких амортизаційних завдань. Облік підприємців на загальній системі «зосереджений» у Книзі обліку доходів і витрат.

У графах 2 — 4 вони зазначають дохід. У графах 6 — 8 — витрати. У графі 9 відображається сума чистого доходу. Графа 6 у загальному випадку заповнюється тільки при заповненні граф 2, 4, тобто витрати на купівлю товару відображаємо за фактом отримання доходу від продажу цього товару. Такі правила заповнення Книги (п.п. 6 п. 6 Порядку № 481*).

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат <…> затверджений наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481.

Якщо вийшло так, що витрати ми понесли пізніше, ніж отримали дохід, такі витрати відправляємо в графу 6 за фактом їх понесення (консультація в категорії 104.08 ЗІР ДФСУ).

Відповідно якщо товар проданий за ціною нижчою, ніж його закупівельна вартість (нижче собівартості), у підприємця може «вилізти» збиток.

Зі зрозумілої причини «запізнілі» витрати також можуть мати наслідком появу збитку. Доходи ми відобразили «давно». Наприклад, «зайшла» передоплата. А витрати несемо і відображаємо тільки зараз. Відповідно вони загалом тягнуть «фінрезультат» униз (у той час як у періоді отримання доходу у нас був «аномально» великий чистий дохід).

Далі, в графі 7 показують витрати на виплату зарплати працівникам. Ні ПКУ, ні Порядок № 481 не вимагають, щоб ці витрати відображалися тільки при отриманні доходу. І це логічно, адже згідно з КЗпП зарплату обов’язково потрібно виплачувати двічі на місяць.

Утім, податківці чомусь вважають, що без доходу такі витрати в Книгу записувати не можна (консультація в категорії 104.08 ЗІР ДФСУ).

Із цим ми категорично не згодні. Тому якщо доходу не було, а працівники — є, це чергова причина для збитків.

І нарешті, графа 8 — це інші витрати (комунальні платежі, оренда, амортизація тощо). Тут навіть податківці не сперечаються, що такі витрати записуються в Книгу обліку в день оплати грошових коштів, навіть якщо доходу в цей день не було. І це теж може бути причиною збитків.

Тобто ситуацій, коли можуть «лізти» збитки, достатньо, і в них немає нічого екстраординарного. Але як правильно облікувати збитки?

Річний збиток

Важливо! Його сума визначається саме в декларації — конкретно в розділі I додатка Ф2.

Алгоритм розрахунку наведений у графі 9: «Сума чистого оподатковуваного доходу (грн, коп.) (графа 4 - графа 5 - графа 6 - графа 7 - графа 8) (грн, коп.)».

До граф 5 — 8 інформація переноситься з Книги обліку доходів і витрат (п.п. 2 п. 3 розд. IV Інструкції № 859**), але ось чистий дохід розраховується саме в декларації. Це важливий момент, який знадобиться нам трохи пізніше.

** Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.15 р. № 859.

Далі, якщо за результатами формули гр. 9 (графа 4 - графа 5 - графа 6 - графа 7 - графа 8) маємо від’ємне значення, то податківці рекомендують зазначати (у додатку Ф2 до декларації в розділі I у графі 9) «—» (прочерк) (консультація в категорії 104.09 ЗІР ДФСУ).

Ніби як не принципове питання. Адже в ПКУ немає норм, що надають підприємцеві можливість переносити збитки з одного року в інший.

Зрозуміло, не реалізовано «перенесення» й у формі декларації.

Ці збитки «згорають», і з цим нічого не поробиш.

Але не принципове воно тільки на перший погляд.

Дивіться, що вигадали податківці. Форма додатка Ф2 влаштована таким чином, що якщо підприємець займається декількома видами діяльності, то він повинен показати чистий дохід за кожним видом діяльності окремо (у додатку Ф2). Так ось, якщо за якимось видом діяльності «спливе» збиток, податківці примушують за такою діяльністю зазначити знову-таки «—» (прочерк).

І ось тут вже питання стає дуже навіть принциповим. Тобто фактично нам говорять про те, що не потрібно (а точніше, не можна) збиток за один і той же рік від одного виду діяльності «згортати» з прибутком від іншого.

Але ця вимога незаконна. Ніде в ПКУ немає вимоги розділяти доходи підприємця за видами діяльності й оподатковувати їх окремо із забороною на «згортання» прибутку/збитків між ними. Об’єктом оподаткування в підприємця є різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами (п. 177.2 ПКУ).

Зверніть увагу: йдеться про загальний дохід і витрати! Отже, у підприємця у межах року збитки від одного виду діяльності цілком можуть бути покриті за рахунок прибутку іншого виду діяльності!

До речі, Порядок № 481 не вимагає вести в Книзі обліку доходів і витрат роздільний облік доходів і витрат за видами діяльності. До Книги обліку потрапляють усі доходи і витрати «скопом».

В Інструкції № 859 говоритися, що «В графі 3 рядка 10.7 декларації вказується додатне значення графи 9 рядка 1 «Усього» розділу I додатка Ф2 до декларації». Тобто допускається, що значення графи 9 може бути і від’ємним. При цьому ні в додатку Ф2, ні в Інструкції № 859 не сказано, що в графі 9 потрібно показувати саме додатне значення.

А раз так, то вважаємо, в ситуації з декількома видами діяльності підприємець може ставити від’ємне значення (показувати збитки), тим самим «згортати» всередині одного року збитки від одного виду діяльності з прибутком від іншого.

Місячний/квартальний збиток

Порядок № 481 вимагає підраховувати щомісячні і щоквартальні підсумки за графою 2 (!) Книги обліку доходів і витрат. Утім, підприємці зазвичай підбивають підсумки за всіма графами, і цього ж частенько вимагають податківці.

Нагадаємо: на підставі даних Книги за квартал підприємець сплачує ПДФО-аванси за I, II і III квартали.

І тут виникає запитання: чи можна облікувати місячні/квартальні збитки? А точніше: чи можна дохід одного місяця «згорнути» з прибутком іншого місяця при підрахунку квартального чистого доходу для сплати авансу; чи можна збиток попереднього кварталу «згорнути» з прибутком наступного кварталу для цілей розрахунку авансу за цей наступний квартал; чи можна «згорнути» квартальні прибутки і збитки при підрахунку чистого доходу за рік?

Податківці і тут теж не втрачають часу дарма. Судячи з думки податківців у категорії 104.08 ЗІР ДФСУ, фіскали хочуть, щоб у графі 9 Книги обліку всі підсумки були або додатними, або з прочерком.

Але що ми хочемо сказати із цього приводу.

Це знову-таки вигадка, яка не ґрунтується на вимогах ПКУ. Плюс навіть якщо в Книзі в нас стоятимуть прочерки, це не означає, що прибутки і збитки ми не можемо згорнути.

З приводу річного «згортання» ми вже говорили вище, що розрахунок чистого доходу здійснюється в декларації, а не в Книзі. Згідно з п. 164.1 ПКУ базою оподаткування для доходів від підприємницької діяльності є чистий річний (!) оподатковуваний дохід. Тобто доходи за рік мінус витрати за рік — див. формулу в додатку Ф2 до декларації.

Фінрезультат кожного місяця/кварталу значення не має. Іншими словами, збитки/прибутки місяців/кварталів усередині року «згортаються» і навіть не принципово, як вони відображені в Книзі.

З приводу «внутрішньоквартального» згортання зазначимо, що результат за квартал ми знову-таки виводимо як доходи за квартал мінус витрати за квартал — за формулою з гр. 9 Книги, а не підсумовування чистих доходів за місяці кварталу.

Відповідно збитки/прибутки місяців усередині кварталу також «згортаються».

А ось для сплати квартального авансу ми дійсно орієнтуємося на фінрезультат кожного конкретного кварталу, що випливає з другого абзацу п.п. 177.5.1 ПКУ. Тому для цілей сплати авансу за поточний період враховувати збиток попереднього кварталу/кварталів, вважаємо, не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі