Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку в декларації про доходи

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець-загальносистемник забув врахувати деякі витрати і тепер хоче виправити дані в декларації про доходи за минулий рік. Жодних проблем. Зараз розберемося, як це правильно зробити.

Уточнююча декларація

Існують два методи виправлення помилок:

1) подати окрему уточнюючу декларацію;

2) виправити помилку в поточній декларації.

У нашій ситуації немає сенсу чекати весь рік, щоб виправитися у звітній декларації. Краще подати уточнюючу деку — відразу, тільки-но ви виявили забуті витрати.

Як її заповнити? Усе досить просто.

По-перше, у шапці декларації в полі 1 ставимо позначку навпроти типу «уточнююча». Далі у полі 2 зазначаємо уточнюваний період арабськими цифрами: рік, за який виправляємо помилку («звітний (податковий) період, що уточнюється»).

Не забудьте зазначити тип декларації «уточнююча» і рік, за який виправляєтеся, також у шапці додатка Ф2.

Інші поля заповнюємо як завжди, жодних особливостей тут немає.

Потім правильно заповнюємо всі розділи декларації так, ніби помилки не було.

У рядку 10.7 зазначаємо правильну (нову) суму чистого доходу, ПДФО і військового збору. Зрозуміло, крім декларації, потрібно буде правильно заповнити й додаток Ф2 до неї*.

* У цьому вам допоможе, зокрема, наша стаття «Річна декларація загальносистемника: заповнюємо і подаємо» // «БТ», 2018, № 5).

Після цього приступаємо до заповнення розділу VII декларації, в якому детально відображаємо виправлення помилки (див. таблицю).

Порядок заповнення розділу VII декларації

Рядок декларації

Що зазначати

Рядок 24

Зазначаємо помилкову суму ПДФО/військового збору, яку ви раніше зазначили в помилковій декларації (у графі 6 рядка 10.7)

Рядок 25

Зазначаємо правильну суму ПДФО/військового збору, яка значиться в графі 6 рядка 10.7 уточнюючої декларації

Рядок 26.1

Зазначаємо збільшення суми ПДФО/військового збору у зв’язку з виправленням помилки. У нашому випадку підприємець виявив додаткові витрати, тому зобов’язання з ПДФО і військового збору навпаки зменшилися. Отже, тут ставимо прочерк (в електронній формі нічого не ставимо)

Рядок 26.2

Зазначаємо зменшення зобов’язань з ПДФО/військового збору у зв’язку з виправленням помилки. Тут зазначаємо суму ПДФО/військового збору, надміру сплачену в результаті помилки, без знака «-». Її можна, зокрема, зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути на рахунок у банку

Рядок 27

У цьому рядку зазначають штраф у разі, якщо помилка призвела до недоплати за податками. При виправленні через уточненку самоштраф складає 3 % від недоплати. У нашому випадку має місце переплата, тому тут ставимо прочерк (в електронній формі нічого не ставимо)

Рядок 28

Цей рядок заповнюється у тому випадку, якщо помилка призвела до недоплати ПДФО. Якщо була переплата, пеня не нараховується

Рядок 29

Якщо підприємець хоче повернути ПДФО, надміру сплачений у результаті помилки, на свій поточний рахунок, у цьому полі він повинен зазначити реквізити такого рахунку (номер рахунку, найменування банку і його МФЗ)

Зверніть увагу: якщо ви виявили додаткові витрати, то, можливо, вам доведеться виправляти не лише декларацію про доходи, але й ЄСВ-звіт (форму № Д5).

Приклад

А зараз подивимося на прикладі, як виправити помилку в декларації.

Припустимо, що підприємець у декларації за 2017 рік зазначив річний дохід 1 млн грн., витрати — 750 тис. грн., ПДФО — 45 тис. грн., військовий збір — 3750 грн. А потім виявив, що не включив до витрат ще 50 тис. грн.

У такому разі розділ III додатка Ф2 виглядатиме так, як показано на рис. 1 (не забудьте зазначити в шапці тип «уточнююча» і звітний період, який уточнюється, «2017»).

img 1

Рис. 1. Фрагмент розділу III додатка Ф2

Фрагменти уточнюючої декларації про доходи показано на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагменти уточнюючої декларації про доходи

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі