Теми статей
Обрати теми

Якщо є підрозділи: кількість лімітів каси

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Скільки лімітів каси встановлювати підприємству, якщо до його складу входять підрозділи?

Термін «ліміт каси» розтлумачує п.п. 16 п. 3 Положення № 148*. За його нормами ліміт залишку готівки в касі (ліміт каси) — це граничний розмір суми готівки, що може:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

• залишатися в касі в позаробочий час та

• забезпечити роботу на початку наступного робочого дня.

Ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) до банку підприємства встановлюють самостійно. Роблять це вони тільки в тому випадку, коли мають справу з готівкою в національній валюті. Якщо підприємство не працює з готівкою — здійснює тільки безготівкові розрахунки, то й ліміт каси йому ні до чого.

У позаробочий час у своїх касах підприємства мають право тримати готівкову виручку (готівку) виключно в межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт. Готівку, що перевищує встановлений ліміт каси, обов’язково здають до банків для її зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства на його вибір.

Кожне підприємство, яке працює з готівкою, зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом (наказом/розпорядженням керівника) Порядок розрахунку ліміту каси. При його складанні за основу приймають норми Положення № 148. Але при цьому враховують особливості своєї роботи (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності тощо). Також звертають увагу на строки здавання готівки до банку для її зарахування на банківські рахунки. Вони залежать від розташування підприємства і режиму його роботи (п. 48 Положення № 148). Шаблон Порядку розрахунку ліміту каси ви можете знайти у статті «Ліміт каси: новації в порядку розрахунку» // «БТ», 2018, № 5.

Разом з лімітом каси самого підприємства його встановлюють і для відокремлених підрозділів. До їх відома ліміт доводять внутрішнім документом підприємства (п. 50 Положення № 148). Причому ліміт каси підприємства встановлюють для кожного відокремленого підрозділу окремо. Тобто в підприємства, яке працює з національною готівковою валютою, має в обов’язковому порядку бути ліміт каси для себе і для всіх наявних у нього торговельних об’єктів.

Окрім того, не забудьте затвердити внутрішнім документом по підприємству Порядок розрахунку ліміту каси для кожного зі своїх відокремлених підрозділів. Його розробляють так само, як і Порядок розрахунку ліміту каси головного підприємства. При розробці такого «відокремленого» Порядку враховують режим і специфіку роботи конкретного підрозділу, його віддаленість від банку тощо.

Декілька порад щодо встановлення лімітів каси відокремленим підрозділам:

1) для кожного підрозділу можна обрати свій період для розрахунку ліміту;

2) для різних підрозділів можуть розрізнятися і способи розрахунку лімітів;

3) відокремленому підрозділу, що здійснює тільки РРО-розрахунки, також може бути встановлений ліміт;

4) ліміт каси встановлюють загалом для відокремленого підрозділу, а не на кожен РРО;

5) переглядати ліміт каси в різних підрозділах можна з різною періодичністю;

6) для відокремленого підрозділу, що відкривається, на наш погляд, ліміт можна встановити за прогнозними розрахунками.

Зверніть увагу! Якщо ліміт каси не встановлений (незалежно від причин такого невстановлення), то він автоматично вважається нульовим. У такому разі вся готівка, що надійшла, не здана або не використана на кінець робочого дня, вважається понадлімітною (п. 53 Положення № 148).

Не вважають понадлімітною готівку в день їх надходження, якщо вона (п. 54 Положення № 148):

• здана до банку в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, не пізніше наступного робочого дня банку;

• видана наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства;

• надійшла до каси підприємства у вихідні/святкові дні та здана до банку в сумі, що перевищує ліміт каси, наступного робочого дня банку та підприємства або видана наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі