Теми статей
Обрати теми

Штраф за прострочення сплати податку: нарахування обмежене строком давності

Голенко Олександр, податковий експерт
Постанова ВС від 28.11.18 р. у справі № 808/2282/17

Ситуація: платник своєчасно подав податкову декларацію, причому потім уточнюючих розрахунків до неї не подавав. У встановлений 10-денний граничний строк він суму податкового зобов’язання не сплатив. Потім прийшли перевіряючі, виявили цю недоплату і виписали податкове повідомлення-рішення (ППР):

1) на суму податкового боргу;

2) на штраф за прострочення за п. 126.1 ПКУ.

При цьому зрозуміло, що усе це не стосується ПДВ.

Суть спору. Податківці при перевірці виявили не сплачені своєчасно суми грошового зобов’язання і склали ППР після закінчення податкового строку давності, який щодо не контрольованих за ст. 39 ПКУ операцій установлений у 1095 днів (п. 102.1 ПКУ).

Платник такі ППР оспорив у суді. Податківці пішли з касаційною скаргою до Верховного Суду (ВС), але програли (в обговорюваній частині постанови, що коментується).

Позиція фіскалів. Податківці в описаній ситуації часто махлюють, стверджуючи, що дата початку перебігу строку давності встановлена, нібито, не п. 102.1 ПКУ, а самим згаданим п. 126.1 ПКУ — як дата фактичного погашення платником усієї або частини суми податкового боргу (у загальному випадку не сплачена у встановлений граничний строк сума грошового зобов’язання набуває статусу податкового боргу).

Рішення справи судом. ВС відкинув касаційну скаргу податківців і підтвердив думку попередніх інстанцій на користь платника (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 78192176).

ВС укотре розтлумачив: строк давності згідно з п. 102.1 ПКУ відлічується від дня, що настає за граничним строком подання податкової декларації (поданої в межах такого строку) та/або граничним строком сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом.

Думка редакції. Зверніть увагу, що, по-перше, штраф за п. 126.1 ПКУ, у принципі, не може бути нарахований податківцями доти, доки платник не здійснив сплату в погашення податкового боргу. По-друге, п. 102.1 ПКУ обмежує 1095 днями (не контрольовані операції) строк, коли контролери взагалі мають право перевірити і самостійно визначити грошове зобов’язання платника (останнє згідно з п.п. 14.1.39 ПКУ включає й штрафи). І, по-третє, у п. 102.1 ПКУ встановлені дві різні точки відліку цього строку давності:

(1) граничний строк подання податкової декларації (поданої своєчасно);

і (2) граничний строк сплати грошових зобов’язань — увага! — нарахованих контролюючим органом.

Тобто відлік строку (2) може бути розпочатий тільки у разі, якщо податківці встигли скласти ППР у межах строку (1). А не встигли — «давай, до побачення»!

Зауважимо, що хибне трактування податківців виводило б обговорюваний штраф за п. 126.1 ПКУ (нагадаємо, що для «алко-прострочень» сплати є свій п. 126.2 ПКУ) — який (штраф) так само є грошовим зобов’язанням (п.п. 14.1.39 ПКУ) — з-під строку давності взагалі. Але тоді законодавець сказав би про це в ПКУ прямо. Хоча, звісно, дата простроченої сплати зобов’язання податківцям потрібна, щоб визначитися з відсотком штрафу. Акцентуємо: штрафу, нарахованого правомірно, тобто в межах строку давності!

І до речі: не дуже зрозуміло, як фіскали могли так довго миритися з існуванням фактично податкового боргу в платника, не вживаючи до останнього відповідних заходів стягнення? Адже вони, напевно, бачили борг у картці особового рахунку. Мабуть, у цьому конкретному випадку — через незначність сум податкового боргу: адже п. 59.1 ПКУ забороняє «турбувати» боржника надсиланням податкової вимоги, доки загальна сума його податкового боргу не перевищить 1020 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі