Теми статей
Обрати теми

Чи є для допомоги на дітей місце в «лікарняному» стажі?

Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінсоцполітики від 18.12.18 р. № 450/0/247-18

У листі, що коментується, Мінсоцполітики дійшло такого висновку: до 01.01.16 р. періоди отримання непрацюючою особою допомоги по догляду за дитиною та/або при народженні дитини не включаються в її «лікарняний» страховий стаж.

Чому?

Уся справа в механізмі визначення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (далі — «лікарняний» стаж).

Механізм цей мінявся не раз. Саме тому в діючій на сьогодні ч. 2 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) зазначено, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування (далі — Держреєстр), а за періоди до його запровадження — в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Причому навіть якщо в Держреєстрі є відомості про сплату страхових внесків, то періоди їх сплати з моменту введення Держреєстру і до 01.01.16 р. увійдуть до «лікарняного» страхового стажу тільки за умови, що сплата таких внесків зроблена роботодавцем або це пільгові періоди, що включаються в «лікарняний» страховий стаж згідно із законом.

До пільгових періодів, що включаються в стаж, традиційно відносився період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

Важливо! Таку відпустку можна оформити виключно в період роботи за трудовим договором. Якщо ж особа була у «вільному польоті», тобто не перебувала в трудових відносинах, то і відпустку для догляду за дитиною вона оформити не могла. А отже, і повз «лікарняний» страховий стаж пролітала (навіть незважаючи на сплату страхових внесків!).

Певне зрушення в цьому питанні відбулося завдяки Закону України від 03.10.17 р. № 2148-VIII, що вніс доповнення до ч. 4 ст. 21 Закону № 1105. Саме ці доповнення дозволили роботодавцям починаючи з 1 січня 2016 року включати в «лікарняний» страховий стаж періоди, протягом яких особа не підлягала страхуванню згідно із Законом № 1105, але нею або за неї був сплачений ЄСВ.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2016 року серед іншого в страховий стаж включаються періоди, протягом яких жінка НЕ підлягала соціальному страхуванню, НЕ перебувала у трудових відносинах, АЛЕ ОТРИМУВАЛА допомогу при народженні дитини.

Навпаки, стосовно періодів до 2016 року Мінсоцполітики безапеляційно заявляє: період отримання допомоги по догляду за дитиною до 3 років та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року особами, які в цей період не знаходились у трудових відносинах, у страховий стаж для призначення лікарняних не включається.

Доповнимо, що інформацію про період отримання допомоги при народженні дитини і сплачений з неї ЄСВ досить просто можна знайти в довідках ОК-7, ОК-5, додатку 9 «Дані про трудовий та страховий стаж».

Увага! У зазначених документах такі періоди будуть «світитися» як періоди, за які сплачений ЄСВ. Отже, для правильного обчислення «лікарняного» страхового стажу ви повинні зіставити дані трудової книжки (тобто чи були такі особи в трудових відносинах до 01.01.16 р.) із даними перелічених вище довідок та додатка 9.

Таким чином, якщо до 01.01.16 р. ваша нинішня працівниця отримувала зазначені види допомоги, але в трудових відносинах у цей час не перебувала, то періоди отримання такої допомоги в її страховий стаж включати не можна!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі