Теми статей
Обрати теми

РК до ПН, складених до 01.04.16 р., знову без номера коригованого рядка

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Консультація з категорії 101.15 ЗІР ДФСУ

У консультації, що коментується, податківці стверджують: у разі складання розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), складеної за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957, графа 1.2 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується або додається» розділу Б розрахунку коригування не заповнюється.

Відразу скажемо, позиція податківців щодо зазначення номера рядка в графі 1.2 розділу Б розрахунку коригування до «старих» податкових накладних і раніше була неоднозначною.

Пояснимо: у цій консультації йдеться про заповнення «нової» графи 1.2 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується або додається» в РК, у якій зазначають номер, що відповідає номеру рядка «№ з/п» з коригованої ПН (за аналогією із заповненням графи 1 розділу Б РК за формою, що діяла до 01.12.18 р.).

Проблема в тому, що в ПН, складеній за формою, затвердженою наказом № 957 (тобто «родом» з періоду до 01.04.16 р.), не було графи 1 «№ з/п». При цьому чинний Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307), жодних перехідних моментів із цього приводу не привніс, ось і виникала перед платником дилема: залишати цю графу зовсім не заповненою або все ж таки вносити віртуальні значення (наприклад, умовно порахувавши рядки коригованої ПН). При використанні останнього варіанта система «завертала» такий РК, не дозволяючи його зареєструвати в ЄРПН, тому податківці рекомендували не заповнювати графу 1 розділу Б РК, якщо він складений до такої «бородатої» ПН (категорія 101.05 ЗІР ДФСУ).

Проте дуже скоро система припинила пропускати РК з незаповненою графою 1 «№ з/п», і фіскали паралельно «видають» консультацію в іншому руслі (див. лист ДФСУ від 08.10.18 р. № 4313/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тут вони вже наполягають на заповненні графи 1 РК незалежно від «віку» ПН і наявності в ній рядка, під яким коригована позиція значиться. Загалом, для проведення коригувань платникові доводилося порядкові номери коригованих позицій визначати самостійно.

І ось, схоже, знову нові ввідні. Знову фіскали говорять, що ця «нещаслива» графа РК повинна залишатися порожньою (див. категорію 101.15 ЗІР ДФСУ, діє з 01.12.18 р.). У принципі, це полегшить порядок коригування таких ПН і платникові не доведеться плутатися з неіснуючими рядками такої ПН. Щоправда, не зрозуміло, чи буде система пропускати такі РК на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), адже програма «заточена» під нові РК з усіма його новими графами.

Загалом, вважаємо, якщо програмні «бар’єри» обійти вдасться, то у фіскалів такий РК, зареєстрований у ЄРПН, визнати недійсним тільки з причини не заповненої його графи 1.2 навряд чи вийде. Адже цей реквізит не є обов’язковим і не заважає ідентифікувати господарську операцію (пп. 201.1 і 201.10 ПКУ). Причому Порядок № 1307 не описує механізму заповнення такого «перехідного» РК, а отже, немає й порушення цього Порядку. До того ж хитання фіскалів з одного боку в інший у цьому питанні надає право платникові скористатися конфліктом інтересів (п. 56.21 ПКУ).

У всякому разі, строк для коригування таких ПН незабаром закінчиться, бо, на думку контролерів, він обмежений 1095 днями з дати формування ПН (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі