Теми статей
Обрати теми

Валютну декларацію більше не подаємо!

Вишневський Михайло, податковий експерт
Консультація з категорії 114.04 ЗІР ДФСУ

Податківці резюмували: положення Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.18 р. № 2473-VIII не містять вимог щодо декларування валютних цінностей, тому декларація про валютні цінності за звітні періоди починаючи з 1 кварталу 2019 року не подається. Останнім періодом, за який необхідно було подавати декларацію, є 2018 рік (станом на 01.01.19 р.)

Якщо в когось і виникали сумніви щодо скасування необхідності подавати декларацію про валютні цінності, то з появою цієї консультації вони остаточно випаровуються (окремі аналогічні напівофіційні консультації з боку контролерів з’являлися й раніше, але їх статус не викликав особливої довіри).

Нагадаємо: ці сумніви були викликані зовсім не тим, що цей Закон таки не передбачає декларування валютних цінностей і майна, які перебувають за межами України. Це й так зрозуміло, і нікого не дивує. Питання полягало в тому, що зазначений Закон набрав чинності з 7 лютого 2019 року. Декларування ж відбувається щоквартально станом на перше число кварталу. Тобто, суворо кажучи, період з 1 січня по 7 лютого залишався в підвішеному стані. Саме щодо цього періоду й було збентеження: а чи не скажуть контролюючі органи, що цей проміжок часу (або взагалі весь перший квартал як перехідний період) усе-таки потрібно закрити декларацією?

Ми зі свого боку не бачимо підстав для занадто фіскальних висновків, адже на дату декларування (на перше число другого кварталу) обов’язок подання декларації вже не діятиме. Власне, це й підтверджує консультація, що коментується.

У чому причини такого ліберального підходу?

По-перше, це правильно з формальних причин, про які ми сказали вище.

По-друге, декларується не рух валютний цінностей і майна, так би мовити, «за» період, а їх наявність на певну дату. Само собою, дата 7 лютого (чи якась інша дата, крім першого числа кварталу) жодного правового значення не має. Тому декларування за період з 1 січня по 7 лютого 2019 року, по своїй суті, було б неправильним. Ну а про весь перший квартал (станом на 1 квітня) і мови бути не може.

У результаті констатуємо факт: останню валютну декларацію потрібно було подати у строки, встановлені для подання податківцям фінзвітності станом на 1 січня 2019 року. Більше до неї звертатися не будемо.

«Померла так померла»…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі