Теми статей
Обрати теми

ПН не розблокована: ПДВ-облік у покупця

Солошенко Людмила, податковий експерт
Податкова накладна (ПН) нашого постачальника була заблокована ще минулого року, й розблокувати її так і не вдалося. Чи можемо ми зараз суму «вхідного» ПДВ віднести до витрат, оскільки навряд чи вже отримаємо від постачальника ПН?

Хоча ви сумніваєтеся в тому, що взагалі отримаєте ПН, проте зі списанням «вхідного» ПДВ до витрат не варто поспішати. Причина — граничний строк реєстрації ПН у 1095 днів.

Нагадаємо, що безпосередньо ПКУ граничний строк реєстрації ПН/РК не встановлено (а в п. 198.6 ПКУ визначено лише граничний строк відображення ПК — 1095 днів). Проте податківці, узгодивши позицію з Мінфіном (лист Мінфіну від 31.01.18 р. № 11310-09-10/2681), ввели аналогічний строк — 1095 днів — і для реєстрації ПН/РК (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ). І налаштували під нього програмне забезпечення. Тож на реєстрацію ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) відведено 1095 днів з дати складання ПН.

Тому в теорії у продавця для реєстрації ПН є 1095 днів. І хоча взагалі-то ПКУ не зобов’язує продавця виписувати другу таку ж ПН, на практиці платники іноді йдуть на це, щоб допомогти своїм контрагентам, уважаючи першу заблоковану ПН помилковою. Отже, поки такий граничний 1095-денний строк не мине, у будь-який час постачальник ще може встигнути ПН зареєструвати. Тому хоча ПН не вдалося розблокувати (у відведений для цього 365-денний строк), теоретично в постачальника є ще два роки, щоб зареєструвати нову ПН.

Таким чином, поки не минуть «реєстраційні» 1095 днів, у покупця все ще залишається шанс отримати ПН. І до цього часу списувати суму «вхідного» ПДВ на витрати рано. До того ж «дострокове» відображення витрат може обернутися неприємністю для покупця. Адже контролери при перевірці можуть угледіти завищення витрат (необґрунтоване їх відображення), що, у свою чергу, може призвести до заниження податку на прибуток і недоплати цього податку до бюджету.

Та й, щоправда, цей випадок урегульовано профільною Інструкцією з бухобліку ПДВ, затвердженою наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141.

Її п. 8 передбачено, що у разі неотримання від постачальника ПН суму «вхідного» ПДВ покупець відображає за Дт субрахунку 644/«ПК непідтверджений». І на такому субрахунку враховує цю суму до моменту реєстрації ПН. І якщо, врешті-решт, постачальник ПН так і не зареєструє, наступного дня (!) після останнього дня граничного строку для реєстрації ПН в ЄРПН суму «вхідного» ПДВ покупець відносить на витрати (записом Дт 949 — Кт 644/«ПК непідтверджений»).

Тому потрібно дочекатися закінчення граничного строку реєстрації ПН в ЄРПН, і якщо протягом 1095 днів постачальник її так і не зареєструє, списати суму «вхідного» ПДВ на витрати вийде лише на 1096-й день.

Тоді в покупця облік «вхідного» ПДВ відобразиться такими записами:

Облік «вхідного» ПДВ за заблокованою ПН

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Отримано товари від постачальника

28

631

10000

2

Відображено суму «вхідного» ПДВ, не підтверджену ПН

644/1

631

2000

3

Перераховано оплату постачальникові

631

311

12000

4

Якщо протягом 1095 днів ПН не зареєстрована, на 1096-й день суму «вхідного» ПДВ віднесено до витрат

949

644/1

2000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі