Теми статей
Обрати теми

Матдопомога разового характеру не оподатковується ЄСВ

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 19.02.19 р. № 600/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Плюс до листа, що коментується, корисно вивчити статтю «Матдопомога працівникові. Цілі не важливі» номера. Головне, на що там варто звернути увагу, — це рекомендації щодо коректного документального оформлення операції з виплати матеріальної допомоги разового характеру, зокрема працівникові (лист, що коментується, стосується такої виплати саме працівникові підприємства).

Проте норми законодавства, які виводять обговорювану виплату з-під ЄСВ, перерахувати таки корисно.

По-перше, матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством працівникам, згадується в п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

По-друге, згідно з ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ Кабмін уповноважений затвердити перелік видів виплат, на які ЄСВ не нараховується.

По-третє, у п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170, зазначена матеріальна допомога разового характеру, яка надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, похорони.

По-четверте, хоча «сімейні обставини» в п. 14 Переліку й не конкретизовані, проте після слова «похорони» все ж стоїть не слово «тощо», а крапка.

Тому у відповідній заяві працівника як мету отримання разової матеріальної допомоги слід зазначати не будь-яку неприємну обставину, а ту, яка максимально відповідає формулюванням з п. 14 Переліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі