Теми статей
Обрати теми

Списання «імпортної» заборгованості: ПК не зменшуємо

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДФСУ від 15.01.19 р. № 145/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, фіскали вчергове звернулися до теми списання кредиторської заборгованості платника ПДВ перед нерезидентом.

Ситуація: платник ПДВ імпортував товар, але оплату за нього не здійснив або здійснив її не повністю. Згодом така заборгованість визнається безнадійною на підставі п.п. 14.1.11 ПКУ, і резидент-імпортер списує її у своєму обліку.

А що буде при цьому з ПДВ? Як відомо, коли відбувається списання кредиторської заборгованості за отриманими і не оплаченими товарами від резидента, фіскали вимагають від покупця коригувати (зменшувати) суму податкового кредиту (ПК), сформованого при оприбуткуванні таких неоплачених товарів (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ). Однак у нашій ситуації, коли йдеться про списання заборгованості за отриманими і не оплаченими товарами від нерезидента, підстав зменшувати ПК фіскали не вбачають.

Імовірно, для фіскалів ці дві ситуації відрізняються тим, що у випадку із придбанням у резидента сума ПДВ, уключена покупцем до складу ПК, є складовою суми грошових коштів, які цей покупець мав би сплатити постачальнику, але не сплатив (що на сплату ПДВ до бюджету не впливає: адже ПДВ вірогідно потрапив туди від постачальника за першою подією — відвантаженням товару). Натомість у випадку імпорту сума ПДВ сплачується не на рахунок нерезидента, а безпосередньо до бюджету при митному оформленні товарів (пп. 206.1, 187.8 ПКУ). І та обставина, що в подальшому імпортер не здійснив чи не повністю здійснив розрахунки з нерезидентом, на сплаті «імпортного» ПДВ до бюджету ніяк не відображається.

При списанні кредиторської заборгованості, яка виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які проведено не в повному обсязі, не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів та зазначених у митній декларації (МД). Тому підстав для коригування ПК, сформованого на підставі отриманої МД, не виникає.

На нашу ж думку, не має значення, яка заборгованість — «резидентська» чи «нерезидентська» — списується платником. ПКУ в будь-якому випадку не містить вимоги зменшувати ПК при такому списанні. Однак подякуємо фіскалам, що вони погоджуються із цим принаймні щодо «нерезидентської» заборгованості. Зрештою, саме ця заборгованість наразі є об’єктом нашої уваги.

Підставою для відображення ПК при імпорті товарів була МД, у якій відображено суму «ввізного» ПДВ, сплаченого на митниці (п. 201.12 ПКУ). Тож якщо було здійснено належне митне оформлення імпортних товарів і сплачено «ввізний» ПДВ, наявні усі підстави відображати ПК на дату такої сплати (абзац четвертий п. 198.2 ПКУ). А подальше списання заборгованості перед нерезидентом залишає «імпортний» ПК недоторканим.

У цьому питанні висновок фіскалів не є революційним, аналогічну позицію вони висловлювали й раніше. Наприклад, у листі ДФСУ від 27.12.17 р. № 3173/6/99-95-42-03-15/ІПК, листах ГУ ДФС у Закарпатській обл. від 12.04.18 р. № 1538/ІПК/10/07-16-12-01-10 і від 08.06.18 р. № 2534/ІПК/07-16-12-01-10 та у категорії 101.10 ЗІР ДФСУ. Тож можемо лише констатувати, що фіскали залишаються вірними своїй звичній позиції.

Однак не плутайте списання заборгованості за імпортні товари зі списанням самих імпортних товарів у випадку їх псування, викрадення чи інших подібних обставин. Бо ж для імпортних товарів, як і для всіх решти ПДВ-придбань, право на ПК діє лише у випадку, коли платник використовує такі товари в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (п. 198.3 ПКУ).

Тому списання імпортних товарів у зв’язку з негосподарським використанням — це пряма підстава компенсувати ПК, відображений при придбанні таких товарів, відповідно до п.п. «г» п. 198.5 ПКУ (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ і лист ДФСУ від 16.01.19 р. № 165/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі