Теми статей
Обрати теми

Чи може податковий орган скасувати надані ним податкові консультації

Редакція БР
Лист від 22.02.2012 р. № 79-0-2-12/8.2(1)

— Я вся така... раптова, така суперечлива вся...*

Чи може податковий орган скасувати надані ним податкові консультації

Лист Міністерства юстиції України
від 22.02.2012 р. № 79-0-2-12/8.2(1)**

Міністерство юстиції розглянуло ваш лист <...> щодо надання роз’яснення законодавства стосовно податкових консультацій органів державної податкової служби та у межах компетенції повідомляє, що відповідно до статей 52 і 53 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) за зверненнями платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Консультації надаються органом державної податкової служби або митним органом, в якому платник податків перебуває на обліку, або вищим органом державної податкової служби або вищим митним органом, якому такий орган адміністративно підпорядкований, а також центральним органом державної податкової служби або спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Центральний орган контролюючого органу проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань, і затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню.

Не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому у письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована.

Платник податків може оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії податкову консультацію контролюючого органу, викладену в письмовій формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Визнання судом такої податкової консультації недійсною є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

При цьому слід враховувати, що згідно зі статтею 37 Кодексу підстави для виникнення, зміни і припинення податкового обов’язку , порядок і умови його виконання встановлюються цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Податковий обов’язок виникає у платника податку з моменту настання обставин, з якими цей Кодекс та закони з питань митної справи пов’язують сплату ним податку.

Підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання, є:

ліквідація юридичної особи;

смерть фізичної особи, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою;

втрата особою ознак платника податку, які визначені цим Кодексом;

скасування податкового обов’язку у передбачений законодавством спосіб.

Враховуючи викладене податкова консультація з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства може використовуватися платником податку протягом дії відповідної норми закону у часі. Тобто її використання обмежено періодом дії, коли норма закону має юридичну чинність, крім випадків визнання судом такої консультації недійсною.

Водночас зазначаємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник Міністра — керівник апарату
А. Сєдов

Від редакції

У листі Мін’юсту від 22.04.2011 р., на який посилається автор запиту, немає прямої вказівки на те, що податковий орган не має права без законодавчих змін скасувати свою податкову консультацію.

Немає такої прямої вказівки й у наведеному листі — від 22.02.2012 р . На наш погляд, у податкового органу відсутні серйозні правові перешкоди для скасування або перегляду податкової консультації навіть без зміни відповідної норми законодавства.

 

* Із кінофільма М. Козакова «Покровські ворота».

** Наводимо ключовий фрагмент запиту, відповіддю на який є цей лист:

«Чи дійсно податкову консультацію може бути скасовано тільки судом із ініціативи платника податків (чи вона втрачає чинність у зв’язку зі скасуванням або зміною норми, з метою роз’яснення якої надавалася)?

Мін’юст (лист від 22.04.2011 р. № 6785­­0­­26­­11­­8.2) висловив точку зору, відповідно до якої податкову консультацію може бути скасовано тільки судом із ініціативи платника податків (або вона втрачає чинність у зв’язку зі скасуванням чи зміною норми, з метою роз’яснення якої надавалася)».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі