Теми статей
Обрати теми

Про розміщення табличок, які забороняють куріння

Редакція БР
Лист від 14.02.2012 р. № 05.01-10-

Заборонено не палити, а куріння

Про розміщення табличок, які забороняють куріння

Лист Міністерства охорони здоров’я України
від 14.02.2012 р. № 05.01-10-Д-1/228*

На виконання доручення Голови Верховної Ради В. М. Литвина від 08.02.2012 р. № 01-8/126 Міністерство охорони здоров’я розглянуло Ваш лист <...> і повідомляє наступне.

Законом України від 22.09.2005 р. № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення споживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» визначено, що в місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено (стаття 13),— проте не передбачено фінансових санкцій за нерозміщення такої інформації.

Статтею 17 Закону України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон) визначено, що у разі необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 152 цього Закону, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів в розмірі 3400 гривень. МОЗ звертає увагу, що фінансові санкції накладаються лише за «необладнання» та «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юридичних осіб, які внутрішнім наказом визначали, що в них відсутні місця для куріння, фінансові санкції застосовуватися не можуть.**

У статті 152 Закону визначено, що «у місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!». Це означає, що обов’язковим є не виділення місць для куріння, а їх обладанння відповідно до вимог законодавства. Керівник юридичної особи може видати відповідний наказ і розмістити знак про заборону куріння з текстом «Куріння заборонено!» — у всіх приміщеннях, в такому разі не потрібно виділяти спеціальні місця для куріння.

Законодавством не визначено форму, розмір, колір та інші параметри графічного знака про заборону куріння (прямокутну форму згідно із законом повинен мати тільки знак «Місце для куріння»). Законодавством чітко визначено текст знака «Куріння заборонено,— тому інший напис, наприклад «Палити заборонено», не відповідає вимогам закону. Переклад визначеного Законом тексту напису іншою мовою може лише доповнювати визначений законом текст, але не замінювати його.

Також статтею 16 Закону визначено, що контроль за дотриманням норм цього Закону здійснюють органи, які видають ліцензії. Згідно з Постановою КМУ від 14 листопада 2000 року № 1698 виробництво та торгівля тютюновими виробами ліцензуються органами Державної податкової служби, тобто ці органи здійснюють контроль за розміщенням знаків про заборону куріння.

Заступник Міністра О. Толстанов

Від редакції

Можна стомитися від розміщення у всіх приміщеннях знака із написом «Куріння заборонено. Оскільки, на думку МОЗ, текст напису не можна змінювати, але можна доповнювати, логічно повісити знак при вході до приміщення юрособи із текстом: «Куріння заборонено! В усіх приміщеннях ПАТ».

До речі, 3400 грн за «Палити заборонено» замість «Куріння заборонено» — це щось...

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«1. На цей час передбачено надзвичайно суворі санкції за не розміщення інформації про заборону куріння в приміщенні (ст. 17 Закону [від 19.12.95 р.] № 481[/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»] передбачає штраф у 3400 грн). З урахуванням того що законодавством передбачено заборону на куріння у приміщенні, а не в будівлі в цілому, то необхідно розміщувати таку табличку про заборону куріння у кожній кімнаті (буквально саме так можна зрозуміти приписи законодавства).

Чи дійсно, з урахуванням того що законодавством передбачено заборону на куріння у приміщенні, а не в будівлі в цілому, необхідно розміщувати таку табличку про заборону куріння в кожній кімнаті?

2. У Законі № 481 немає жодних норм стосовно того, ким має бути графічний знак, який супроводжує табличку про заборону куріння або табличку про відведене для куріння місце (зазначається лише, що вони мають прямокутну форму). Прямих приписів стосовно цього не містить і додаток 1 до Технічного регламенту знаків безпеки та захисту здоров’я працівників, затвердженого Постановою КМУ від 25.11.2009 р. № 1262.

Який саме вигляд повинен мати такий знак (які зображення відповідатимуть вимогам законодавства й, відповідно, визнаватимуться як такі, за наявності яких санкції не застосовуються)?

3. Чи можливий в зазначеній табличці напис «Палити заборонено» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)? Чи можливий у зазначеній табличці напис російською мовою «Курение запрещено» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)? Чи можливий у зазначеній табличці напис англійською мовою «No smoking» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)?».— Ред.

** Настільки оригінальне трактування законодавства про куріння надавалося також у листі МОЗ від 27.12.2011 р. № 55/610 — див. його у «Бухгалтері» № 11’2012 на с. 32–33.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі