Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Як це робилося в Харкові

У «першій столиці» обирали голову місцевої організації Спілки журналістів.

Обирали чесного — щоб не як Долганов/Джангіров/Піховшек.

Прес-секретар губернатора (славнозвісного Добкіна!) із музичним прізвищем Маренич*, яка уособлювала владу, вилаяла діючого керівника обласного відділення Спілки, висунувши як один з основних аргументів те, що вона, Маренич, не знайшла себе у свіжовиданому цим відділенням довіднику (їй одразу вказали, де вона там, подумки додавши, що однієї згадки достатньо — все-таки одна, а не те саме тріо).

Пані дуже вдало завела зал, налаштувавши незрозумілими нападками практично всіх проти себе (і значить — за подовження повноважень об’єкта нападок), а вже коли виступив висунутий нею ж претендент, все стало зовсім ясно.

Нещасний чесно повідомив, що програми ніякої в нього немає, зате… «Зате я з досвіду роботи в облспоживкооперації вмію спілкуватися з вами, журналістами».

Зал вибухнув.

У результаті за підсумками таємного голосування (процес тривав близько години) перевага голови Харківської облорганізації НСЖУ О. О. Голуба, який зберіг свою посаду, виявилася майже трикратною, я пройшов у Правління , ну а влада — отримала кілька уроків :

навіть зараз — за не найдемократичнішої стадії розвитку країни — вже не можна людині від губернатора поводитися так, як член бюро обкому партії, посланий «провести збори» за радянських часів (або як член ЦК у провінції) — треба розумніше й толерантніше;

кандидатура від влади не повинна бути відверто зухвалою та дуже бажано, щоб вона була з тієї ж пісочниці**, а не, приміром, від селянства у Спілці журналістів;

надмірний тиск на громадську організацію може призвести до її розколу («більше спілок — хороших і різних»), від чого програють абсолютно всі зазначеному випадку від цього врятувала лише явна непрохідність кандидата);

щоб розумно проштовхнути свого, при цьому не гніваючи й не тиснучи (як слон[иха] у посудній крамниці), треба бути в темі .

Так, народ (у тому числі й журналістський) у нас не дуже бойовий. Скоріше — конформістський-колабораціоністський, м’який-податливий, тим більше, коли залежить від бюджетного фінансування.

Але дражнити його все одно не рекомендується. Краще — по-хорошому, з розумом і терпінням.

А там уже — як вийде.

(Згадав:

— Слухай-но, скажи про Податковий кодекс все, що хочеш, у мене на каналі, але у прямому ефірі! Бо якщо в записі, мені скажуть, що я повинен був вирізати. Але в прямому — нормально: ну, на кшталт, підвело мене світило, хто ж знав… Гаразд?

Так і домовлялися.)

 

* Яка колись працювала на Радіо Свободи — очевидно, разом із майбутнім іншим прес-секретарем (теж із музичним ім’ям-прізвищем) — Ганною Герман

** Інша річ, що розумним зазвичай вистачає їхнього розуму, щоб від такого явного прислуговування делікатно відмовитися

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі