Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування у складі витрат деяких орендних витрат та щодо обкладення ПДВ разових винагород

Редакція БР
Лист від 31.01.2012 р. № 1942/6/15-1215

— Вам потрібна допомога?

— Так! Ще й більше якомога!!!

Орендодавець може включати до витрат суми амортизації основних засобів,
переданих в оперативну оренду;
надання безповоротної фіндопомоги не оподатковується ПДВ

Лист Державної податкової служби України
від 31.01.2012 р. № 1942/6/15-1215

Щодо врахування у складі
витрат деяких орендних витрат
та щодо обкладення ПДВ
разових винагород

(витяг)

<...>

2. Щодо врахування у складі витрат
деяких витрат при оренді основних засобів

Відповідно до п. 138.4 ст. 138 Кодексу витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п. 138.8 ст. 138 Кодексу).

Згідно з п. 153.7 ст. 153 Кодексу передача майна в оперативний лізинг (оренду) не змінює податкових зобов’язань орендодавця та орендаря. При цьому орендодавець збільшує суму доходів, а орендар збільшує суму витрат на суму нарахованого лізингового платежу за наслідками податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування.

Відповідно до п. 146.1 ст. 146 Кодексу облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі вартість ремонту та поліпшення об’єктів основних засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду) або отриманих в концесію чи створених (збудованих) концесіонером відповідно до Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності », як окремий об’єкт амортизації.

Таким чином, суми амортизації основних засобів, наданих в оперативну оренду, включаються до складу витрат платника податку — орендодавця.

У разі якщо договором оренди між орендодавцем і орендарем або додатковою угодою на надання послуг передбачено, що платник податку — орендодавець повинен забезпечити ремонт , обслуговування та переміщення таких основних засобів, то сума витрат, пов’язаних з ремонтом , обслуговуванням та переміщенням основних засобів, які надані в оперативну оренду, враховується у складі витрат платника податку.

Від редакції

Податківці не стали ставити палиці в колеса й дозволили включати до витрат орендодавця — разом із амортизацією переданих в оперативну оренду ОЗ — витрати, понесені у зв’язку з їх ремонтом, обслуговуванням і переміщенням (якщо обов’язок усе це робити покладено договором на такого орендодавця).

3. Який порядок оподаткування
податком на додану вартість разових винагород,
які надаються материнською компанією
в разі досягнення певного обсягу продажу?

Відповідно до п/п. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 Кодексу сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів, має характер безповоротної фінансової допомоги.

Разом з тим операції з надання безповоротної фінансової допомоги не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість відповідно до ст. 185 Кодексу*.

Заступник Голови А. Ігнатов

 

* Якщо тільки її не буде надано покупцем постачальнику товарів/послуг — інакше можливий фіскальний підхід на підставі п. 181.1 ПКУ (коли податківці спробують пов’язати таку допомогу із постачанням).— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі