Теми статей
Обрати теми

Як класифікувати різницю між ціною купівлі-продажу та балансовою вартістю іноземної валюти

Редакція БР
Лист від 01.03.2012 р. № 31-08410-07-27/5199

Нам дзвонили і воліли
під них більше не копати —

здогадайтесь, ЩО хотіли
ми про них тут написати

Як класифікувати різницю між ціною купівлі-продажу
та балансовою вартістю іноземної валюти

Лист Міністерства фінансів України
від 01.03.2012 р. № 31-08410-07-27/5199*

Міністерство фінансів України на запит щодо витрат на купівлю-продаж іноземної валюти повідомляє.

Згідно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» та 16 «Витрати», затвердженими наказами Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290 та від 31.12.99 р. № 318 відповідно, доходами та витратами не визнається сума балансової вартості валюти.

Доходами або витратами від купівлі-продажу іноземної валюти визнається різниця між ціною купівлі-продажу іноземної валюти та її балансовою вартістю відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів , капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, додатна різниця відображається за кредитом субрахунку 711 «Дохід від купівлі-продажу іноземної валюти», а від’ємна різниця — за дебетом субрахунку 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти».

Відповідно до Положення (стандарту) 16 «Витрати» до адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством, зокрема плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків, а також витрати, пов’язані з купівлею-продажем валюти.

Таким чином, витрати , пов’язані з купівлею-продажем іноземної валюти, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.03.99 р. № 87, включають до статті «Інші операційні витрати» (рядок 090) Звіту про фінансові результати (форма № 2).

Перший заступник Міністра
А. Мярковський

Від редакції

Треба мати неабияку фантазію, щоб побачити у витратах, пов’язаних із купівлею-продажем валюти (тобто в адміністративних витратах), різницю між ціною купівлі-продажу та балансовою вартістю валюти. Ми вважаємо, що витрати на купівлю-продаж слід усе ж таки відрізняти від витрат, пов’язаних із купівлею-продажем.

У Мінфіні просто переплутали різні значення слова «пов’язані»усі, що стосуються» і «непрямі»).

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1591 до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 29, внесено таку нову норму: «На субрахунку 942 «Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти» узагальнюється інформація про витрати на купівлю-продаж іноземної валюти, зокрема від’ємна різниця між ціною купівлі-продажу іноземної валюти та її балансовою вартістю».

Субрахунок 942 належить до рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності». Водночас згаданим наказом Мінфіну було внесено зміни до П(С)БО 16, згідно з якими витрати, пов’язані з купівлею-продажем валюти, віднесені до адміністративних витрат.

У зв’язку із цим виникає таке запитання:

у якому саме рядку Звіту про фінансові результати слід зазначати витрати, пов’язані з купівлею-продажем валюти: у рядку 070 «Адміністративні витрати» чи у рядку 090 «Інші операційні витрати»?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі