Теми статей
Обрати теми

Алгоритм перерахунку ПДФО, якщо фізособа отримувала від кількох агентів доходи, які перевищують 10 мінзарплат

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Зберігши їхній темпоритм,
ми навели вам алгоритм

Алгоритм перерахунку ПДФО, якщо фізособа отримувала
від кількох агентів доходи, які перевищують 10 мінзарплат

Який алгоритм розрахунків ПДФО, якщо протягом звітного року фізична особа отримувала доходи від декількох податкових агентів у вигляді заробітної плати і за цивільно-правовими договорами та при цьому загальна сума такого доходу сукупно перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати?

Для платника податку — фізичної особи, яка отримує дохід від двох і більше податкових агентів, насамперед потрібно визначити необхідність подання податкової декларації за звітний рік. Із цією метою визначається загальний оподатковуваний дохід за кожен місяць звітного року, в якому отримувались доходи від різних податкових агентів, шляхом додавання отриманого доходу від цих агентів за кожен окремо взятий календарний місяць. Якщо загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року.

Інформацію щодо сум нарахованого доходу, застосованих податкових пільг, утриманого єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) та утриманого податку на доходи фізичних осіб платник податку отримує у вигляді довідки від роботодавців податкових агентів.

Платники податку, які подають податкові декларації за податковий (звітний) рік згідно з п/п. «є» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу, застосовують ставку податку 17% до частини оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Таким чином, сума перевищення розраховується за кожним окремим місяцем, у якому платник податків отримував дохід від декількох податкових агентів.

Алгоритм перерахунку податку на доходи фізичних осіб у разі отримання доходів від декількох податкових агентів здійснюється таким чином:

— визначається загальна сума місячного оподатковуваного доходу, в якому платник податків отримував дохід від декількох податкових агентів;

— для визначення суми доходу, яка підлягає оподаткуванню за ставкою 17%, сума загального місячного доходу зменшується на суму, що дорівнює десятикратному розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

— визначається місячна сума ЄСВ для доходу, що не перевищує десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

— визначається сума ЄСВ, на яку потрібно зменшити дохід, що перевищує 10 мінімальних заробітних плат, для визначення бази оподаткування на доходи фізичних осіб за ставкою 17% шляхом зменшення місячної суми ЄСВ на суму ЄСВ із доходу до десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

— визначається база оподатковування за ставкою 17%, для чого дохід, який оподатковується за ставкою 17%, зменшується на відповідну суму ЄСВ;

— визначається сума податку за ставками 15% та 17% з відповідної бази оподаткування;

порівнюється розрахункова місячна сума податку із сумою податку, фактично утриманою за даний місяць. У разі перевищення місячної розрахункової суми податку над фактично утриманим податком за рік платник відображає в декларації суму податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, і самостійно сплачує податок.

 

Консультацію підготувала М. Данюк,
 оглядач «Вісника», за сприяння:

С. Наумова ,
 заступника директора Департаменту
 — начальника Управління адміністрування податків
 на доходи фізичних осіб Департаменту оподаткування
доходів фізичних осіб ДПС України,
та Департаменту взаємоді їіз засобами масової інформації
та громадськістю ДПС України

«Вісник податкової служби України» № 14/2012

Від редакції

Для наочності податківці могли б хоч якийсь приклад навести…

Аналогічний підхід викладався у листах ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2345/6/17-0715, № 2919/7/170717 та від 03.02.2011 р. № 2346/6/17-0715, № 2918/7/17-0717 (див. «Бухгалтер» № 8’2011, с. 21–23). До речі, у них приклади якраз є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі