Теми статей
Обрати теми

Спільна діяльність за участю нерезидента: оподаткування прибутку

Редакція БР
Відповідь на запитання

Один старий депутат, почувши про податки із СД,
вирішив було, що почнуть оподатковувати
соціал-демократів...

Спільна діяльність за участю нерезидента: оподаткування прибутку

Як оподатковується податком прибуток, отриманий від спільної діяльності за участі нерезидента? Яким чином таке оподаткування буде відображене в декларації про прибуток (для СД)?

Оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи регламентується положеннями п. 153.14 Податкового кодексу.

У цьому випадку необхідно звернути увагу на п/п. 153.14.3 ПКУ, в якому йдеться:

«Виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 151.1 статті 151 цього Кодексу, особою, уповноваженою вести облік результатів спільної діяльності до/або під час такої виплати».

Слід зазначити, що п/п. 153.14.3 ПКУ не ставить обов’язок щодо оподаткування прибутку в залежність від статусу учасника спільної діяльності. Отже, особа, уповноважена вести облік результатів спільної діяльності, має здійснити оподаткування навіть у ситуації, коли учасником спільної діяльності є нерезидент.

Податкове зобов’язання з податку на прибуток від спільної діяльності відображається у рядках 10, 11 (із урахуванням уточнень) і 12 Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2011 р. № 1352 — див. її, зі змінами, у «Бухгалтері» № 10’2012 на с. 18т–20т ).

Особливості оподаткування доходів учасників спільної діяльності — нерезидентів передбачено ст. 160 ПКУ.

Доходи, отримані від здійснення спільної діяльності на території України, є доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України (п/п. 160.1«є» ПКУ).

У п. 160.2 ПКУ йдеться:

«Резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), крім доходів, зазначених у пунктах 160.3–160.7 цієї статті, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у пункті 160.1 цієї статті, за ставкою в розмірі 15 відсотків їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності».

Таким чином, резидент (особа, уповноважена ве­сти облік результатів спільної діяльності) зобов’язана утримувати податок із доходів учасника спільної діяльності — нерезидента за ставкою у розмірі 15 від­сотків їх суми і за їхній рахунок.

Урятувати прикру ситуацію може тільки міжнародний договір України щодо усунення подвійного оподаткування. Він може містити виняток щодо ставки або необхідності оподаткування конкретної країни, резидентом якої є учасник спільної діяльності.

Сума податків, які утримуються під час виплати доходів (прибутків) нерезидентам, відображається у рядках 13, 14 (із урахуванням уточнень) і 15 Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, а також у рядку 9 додатка ПН до рядка 13 цієї декларації*.

Вищевказане дає підстави до висновку про необхідність повторного оподаткування: по-перше, оподаткування під час виплати (нарахування) прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності (на підставі п/п. 153.14.3 ПКУ), по-друге, оподаткування під час виплати доходів (прибутків) нерезидентам (на підставі п. 160.2 ПКУ).

Водночас слід зазначити, що існують деякі аргументи і проти такого повторного оподаткування. Наприклад, в Узагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування прибутку, отриманого в результаті спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (затверджено наказом ДПС України від 05.07.2012 р. № 582 — див. її у «Бухгалтері» № 28’2012 на с. 36) на запитання:

«Чи включається до складу доходів учасника договору про спільну діяльність прибуток, отриманий таким учасником при розподілі суми прибутку від спільної діяльності між учасниками договору?» —

надано таку відповідь:

«враховуючи що прибуток від спільної діяльності оподатковується до або під час його виплати учасникам такої спільної діяльності, такий прибуток повторно не оподатковується податком і не включається до складу доходів учасників спільної діяльності».

Використовуючи правову позицію щодо неприпустимості повторного оподаткування прибутку від спільної діяльності, сформульовану в Узагальнюючій податковій консультації, можна висловити припущення, що обов’язок оподаткування під час виплати доходів (прибутків) нерезидентам на підставі п. 160.2 ПКУ існує тільки в тому разі, якщо такий дохід (прибуток) не було оподатковано на підставі п/п. 153.14.3 ПКУ. Однак слід брати до уваги необхідність доведення правильності такого обмежувального тлумачення п. 160.2 ПКУ під час перевірки контролюючого органу, а також при адміністративному або судовому оскарженні.

Станіслав Погребняк, Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі