Теми статей
Обрати теми

Нюанси ЄП: безоплатне, прострочене, понадобсяжне

Редакція БР
Стаття

— Навіщо зайвії слова? Пункт 292!

Нюанси ЄП: безоплатне, прострочене, понадобсяжне

292.3

Згідно з новим абзацом 2 у єдиноподатковому п. 292.3 ПКУ («Бухгалтер» № 26’2012, с. 18) для цілей ЄП різко звузилося коло безоплатно отримуваних товарів (робіт, послуг):

«Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку».

Таким чином, уже сам факт зазначення в договорі суми компенсації здатний убезпечити оприбутковане єдиноподатником від кваліфікації як отриманого безоплатно.

Якщо ж ціну не було обумовлено — постачальникові загрожує застосування звичайної ціни за 153.2.3 (адже контрагент — платник ЄП, а не податку на прибуток)*, що, втім, теж не так страшно — завдяки спеціально згаданому тепер у ПКУ (абз. 2 п. 8 п/р. 10 розд. ХХ) незастосуванню п/п. 1.20.10 Закону Про Прибуток щодо непрямих методів.

У решті ж, як відомо, в поточному році прибутковий п. 1.20 діє повністю — даючи можливість і маркетингового наказу (1.20.2), і оприлюднення ціни (1.20.3) і т. д.

 

* При цьому податківці незаконно поширюють звичайні ціни на постачальників незалежно від статусу отримувачів товару (робіт/послуг) — див. № 27’12, с. 26–27; але в цьому разі маємо законне застосування таких цін.

 

Усе ще 292.3

Наступний, 3-й, абзац того самого 292.3 стосується простроченої кредиторської заборгованості:

«До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, та платника єдиного податку четвертої групи за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності».

У зв’язку з цим також доречно згадати просрочено-кредиторські неєдиноподаткові документи від ДПСУ («Бухгалтер» № 24’2012, с. 10–11, і № 27’2012, с. 25). Для усіх цих випадків нагадаємо: перебіг строку позовної давності (після закінчення якого й буде прострочення) розпочинається лише після закінчення останнього з відстрочень, яких може бути як завгодно багато і кожне з них — будь-якої тривалості. Треба тільки не забувати своєчасно продовжувати строк розрахунку за договором. За обопільного, звісно, бажання.

292.4

Постанова Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 28.02.2012 р. («Бухгалтер» № 21’12, с. 20–21), яка вельми фіскально трактує норми єдиноподаткового Указу, може бути небезпечною і за дії ПКУ — із його «спрощеною» главою розділу XIV — з урахуванням прецедентного характеру рішень ВСУ (про який детальніше див., наприклад, № 30’2011, с. 46–47).

Це може торкнутися, зокрема, дикого положення стосовно того, що вже саме укладення договорів на суму понад граничний розмір, допустимий для ПриПЄПів/ЮРЄПів (зараз — для відповідної групи єдиноподатків’я), тягне за собою втрату статусу платника ЄП, бо ані Указ, ані ПКУ такого рівною мірою не передбачають — отже, у законодавстві тут нічого не змінилося і те ж перекручення залишається настільки ж імовірним.

Але от із визнанням виручкою посередника не лише його винагороди, але й решти суми, що надійшла на рахунок, за ПКУ боротися легше — завдяки його п. 292.4:

«У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента)».

Щоправда, стосовно тих видів договорів, які в 292.4 не були згадані, наприклад — договору комісії (який виконується комітентом, як відомо, від свого імені), застосування «великої виручки» неминуче — див. «Бухгалтер» № 24’2012, с. 41.

Олександр Кірш

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі