Теми статей
Обрати теми

Двома словами

Редакція БР
Новини

Нудьгувати не доводиться,

або Замало не здасться

Врешті-решт Президент таки підписав уже неодноразово анонсований нами* Закон, що прийнятий ВР у другому читанні ще 5 липня ц. р. і вносить чергові (причому знову немаленькі) зміни до Податкового кодексу. Закону присвоєно номер 5083-VI, дата його підписання — 08.08.2012 р. (нагадаємо, що це був законопроект від 16.03.2012 р. № 10224).

* Див. «Бухгалтер» № 26’2012, с. 50, і № 28’2012, с. 6.

Основна маса змін, внесених цим Законом до Податкового кодексу, стосується перерозподілу прав і обов’язків між Мінфіном і ДПСУ. У головного податкового органу відбираються певні повноваження у сфері нормативно-правового регулювання й передаються Мінфіну (та іншим держорганам). Зокрема, складати й затверджувати план-графік проведення документальних планових перевірок, визначати порядок надання під час перевірок платниками документів посадовим особам ДПС, а також установлювати порядок розстрочення податкового боргу й порядок списання податкового боргу тепер буде Мінфін.

Тепер уже на рівні ПКУ закріплюється обов’язок Мінфіну із затвердження форм податкових декларацій і низки інших податкових обліково-звітних нормативів.

Закон торкається також функцій податкової міліції.

Але крім цього в Законі є ряд норм, що змінюють податкову сферу й безпосередньо стосуються платників.

Ми вже повідомляли (у згаданому № 26’2012), що зазначеним Законом запроваджуються дві нові групи єдиноподатників: п’ята й шоста, — а також детально розглядали «технічні характеристики» цих нових груп (річний оборот — до 20 млн грн при граничних 20 найманцях для ПриПЄПів і 50 працівниках для ЮРЄПів і ставки ЄП — 7% при сплаті ПДВ і 10%без неї).

Писали ми (у № 28’2012) і про скасування додатка ОК до декларації з податку на прибуток підприємств (судячи з усього, починаючи з декларації за 9 місяців 2012 року), а також про введення з 2013 року щомісячних авансових внесків із податку на прибуток (по 1/12 суми податку за попередній рік) для платників цього податку з річним доходом понад 10 млн грн.* Декларація з податку на прибуток із наступного року переважною більшістю платників повинна буде подаватися тільки один раз на рік.

* При цьому аванси за січень і лютий 2013 року сплачуються у розмірі 1/9 від суми податку на прибуток за 9 місяців 2012 року (зміни до п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). До речі, з норми не зрозуміло — аванс за ці два місяці повинні сплачувати всі платники чи тільки «понаддесятимільйонники». Схоже, що всі.

Крім того, відзначимо ще ряд важливих змін, внесених Законом № 5083-VI у податкову сферу:

з дати набрання Законом чинності при продажу імпорту з’являється необхідність зазначення ще одного обов’язкового реквізиту в податковій накладній — номера й дати ВМД, за якою ввозився імпортний товар (новий п/п. «ї» до п. 201.1 ПКУ). Як нам здається, необхідність зазначення цього реквізиту стосується тільки продавців товару, який був ними ж проімпортований в Україну, однак норму прописано так, що, можливо, податківці вимагатимуть зазначення цього реквізиту на всьому ланцюжку перепродажів імпортних товарів. Тож продавці імпортного (особливо — імпортери) і покупці повинні не проґавити цього моменту;

із дати набрання Законом чинності почне застосовуватися нова ставка ПДФО — у розмірі 5% (замість діючих 15%) щодо доходів у вигляді дивідендів, які отримуються громадянами з іноземних джерел. (Оце так простому народу полегшення!) Ці доходи включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника, тобто оподатковуються за річною декларацією, яку такий фізінвестор буде зобов’язаний подати;

великі платники, що задекларували за підсумками попереднього звітного року збитки, тепер не матимуть права на автоматичне відшкодування ПДВ;

— із ПКУ виключено п. 95.23, який надавав право платникам самостійно відчужувати майно, що перебуває в податковій заставі.

Більшість норм Закону набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кодифікований текст ПКУ із урахуванням змін, внесених Законом № 5083-VI, а також детальніші коментарі до цих змін — читайте у найближчих випусках журналу.

О. П., А. П.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі