Теми статей
Обрати теми

Коригування податкових зобов’язань з ПДВ, якщо акт виконаних робіт не підписано замовником

Редакція БР
Відповідь на запитання

ПЗ із ПДВ:

— Не заходитимеш сюди,

доки не виграєш суди!

Коригування податкових зобов’язань з ПДВ,
якщо акт виконаних робіт
не підписано замовником

Як у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних відкоригувати податкову накладну, виписану на дату складання акта виконаних робіт, якщо такий акт не підписано замовником?

Згідно зі ст. 882 Цивільного кодексу передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляються актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це зазначається в акті і він підписується другою стороною.

Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнано судом обґрунтованими.

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше :

дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно з п. 8.1 Порядку [ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 р.] № 1002, облік виданих податкових накладних в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних проводиться у день виникнення податкових зобов’язань.

Записи в цьому Реєстрі з відповідним знаком (+ чи –) виконуються у разі здійснення записів на підставі розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (п. 11.8 цього Порядку).

Враховуючи викладене, платник податку* на дату оформлення акта, який у разі відмови однієї із сторін** від його підписання підписано іншою стороною, має виписати податкову накладу та відобразити її в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних .

У разі визнання судом недійсним акта, підписаного однією стороною, платник податку має можливість відкоригувати податкові зобов’язання, нараховані на підставі такої податкової накладної шляхом оформлення розрахунку коригування до неї за умови, що факт отримання розрахунку і коригування буде підтверджено підписом замовника .

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника
Управління по роботі з Єдиною базою
податкових знань та письмових звернень
платників податків Інформаційно-довідкового департаменту
 державної податкової служби — начальником відділу,

О. Шаровою, І. Романюк та Я. Мірошник,
 головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України»№ 30/2012

Від редакції

Цілком поміркований підхід. Коригування податкових зобов’язань із ПДВ можливе, якщо акт виконаних робіт не просто не підписано замовником, але й визнано судом з цієї підстави недійсним.

 

* Виконавець.— Ред.

** Не «однієї із…»,а конкретно — замовником.— Ред .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі