Теми статей
Обрати теми

Відображення в декларації операцій з експорту сільгосптоварів власного виробництва сільгосппідприємством — суб’єктом спецрежиму оподаткування ПДВ

Редакція БР
Відповідь на запитання

С/г МД-2: 3/8 (12.3 16.3) —

і бухгалтеру все зрозуміло!

Відображення в декларації операцій з експорту
сільгосптоварів власного виробництва сільгосппідприємством —
суб’єктом спецрежиму оподаткування ПДВ

Який порядок відображення сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковому обліку операції з експорту власновироблених сільськогосподарських товарів?

Згідно з п. 209.4 ст. 209 Податкового кодексу при вивезенні сільськогосподарських товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту сільськогосподарське підприємство — виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів. Таке відшкодування здійснюється в загальному порядку.

Пунктом 209.14 ст. 209 Податкового кодексу передбачено, зокрема, що у разі експорту сільськогосподарської продукції застосовується ставка податку, визначена п/п. «б» п. 193.1 ст. 193 цього Кодексу, а саме 0%.

Пунктом 5 розділу І Порядку № 1492 платники податку, які згідно зі ст. 209 Податкового кодексу застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, подають податкову декларацію з ПДВ (скорочену), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого зазначеною статтею.

Крім цього, п. 15 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу передбачено, що тимчасово , до 01.01.2014 р., від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001–1008 згідно з УКТ ЗВД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗВД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками та підприємствами, які безпосередню придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників.

Операції з вивезення в митному режимі експорту вищезазначених зернових та технічних культур звільняються від оподаткування ПДВ.

Норми п. 15 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу не застосовуються до операцій з постачання зернових культур товарної позиції 1006 і товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, і такі операції оподатковуються ПДВ у порядку, встановленому Кодексом.

Враховуючи зазначене операція з експорту сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування власновироблених сільськогосподарських товарів відображається у рядку 2.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) за умови підтвердження такого вивезення (експорту) шляхом вчинення напису на оригіналах аркушів (ВМД) нової форми МД-2 з позначенням «3/8» та за умови, що такі експортні операції відповідно до п. 15 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу не підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. При цьому податковий кредит, сформований при придбанні товарів/послуг, які брали участь у виготовленні експортованої сільськогосподарської продукції, підлягає перенесенню з рядка 12.3 податкової декларації з ПДВ (скороченої) зі знаком «–» до рядка 16.3 податкової декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, зі знаком «+». Крім того, суми податку, перенесені до рядка 16.3 податкової декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, можуть брати участь у бюджетному відшкодуванні у загальновстановленому порядку, визначеному ст. 200 Податкового кодексу.

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника
Управління по роботі з Єдиною базою
податкових знань та письмових звернень
платників податків Інформаційно-довідкового департаменту
 державної податкової служби — начальником відділу,

О. Шаровою, І. Романюк та Я. Мірошник,
 головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України»№ 30/2012

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі