Теми статей
Обрати теми

Запит податківців про надання інформації — в обов’язковому порядку повинен містити виклад підстав для такого запиту

Редакція БР
Лист від 03.12.2012 р. № 3060/0/141-12/

Донецька правда

Запит податківців про надання інформації —
в обов’язковому порядку
повинен містити виклад підстав для такого запиту

Лист Державної податкової служби України
від 03.12.2012 р. № 3060/0/141-12/А/10-1114/4341*

Розглянувши Ваш лист <…> щодо запитів органів ДПС про надання інформації в порядку п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), в межах компетенції повідомляємо наступне.

Компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, зокрема питання звернення до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації, врегульовано Податковим кодексом України.

Вимоги до оформлення запиту визначені п. 73.3 ст. 73 ПКУ, відповідно до якого органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та її документального підтвердження. Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

З положень наведеної норми вбачається, що запит податкового органу в обов’язковому порядку повинен містити викладення визначених ПКУ підстав отримання інформації.

Крім того, правовідносини з приводу направлення податковими органами на адресу платників податків запитів унормовані також приписами Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом (затверджено Постановою КМ України від 27.12.2010 р. № 1245; далі за текстом Порядок № 1245)**, відповідно до п. 10 якого запит щодо отримання податкової інформації від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин оформляється на бланку органу державної податкової служби та підписується керівником (заступником керівника) зазначеного органу. У запиті зазначаються: посилання на норми закону, відповідно до яких орган державної податкової служби має право на отримання такої інформації; підстави для надіслання запиту; опис інформації, що запитується, та в разі потреби перелік документів, що її підтверджують.

Підстави надіслання такого запиту визначені п. 73.3 ст. 73 ПКУ.

Враховуючи наведені норми чинного податкового законодавства <…> запит податкового органу в обов’язковому порядку повинен містити перелік запитуваної інформації та викладення визначених ПКУ підстав отримання інформації.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

ДПСУ правильно зробила висновок, що в запиті податкового органу обов’язково повинен міститися виклад підстав отримання інформації, визначених ПКУ.

Тому цілком логічно, що якщо викладу таких підстав у запиті податківців немає, то від надання інформації щодо такого запиту платник звільняється.

Детальніше щодо цієї проблеми — див. «Бухгалтер» № 27’2012, с. 46–49.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи відповідає чинному законодавству надсилання запитів органу ДПС (про надання інформації) без наведення підстав для такого запиту: тобто без посилань на ПКУ або з посиланнями на п. 73.3 ПКУ без конкретизації самих підстав для надислання запиту?

На слушну думку досвідчених фахівців, такі запити можна вважати складеними з порушеннями і їх не виконувати. Адже в п. 73.3 ПКУ прямо сказано, що якщо запит складено з порушенням установлених вимог, платник звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит. На сьогодні суди підтверджують цей підхід і за відсутності посилань у запиті на конкретну підставу, названу в п. 73.3 ПКУ, вважають такий запит складеним із порушенням, на який платник відповідати не зобов’язаний. Приміром, Донецький апеляційний адміністративний суд у своїй постанові від 15.07.2011 р. у справі № 2а-3380/11/1270, реєстр. № 17303533, прямо зазначив, що якщо в запиті податкового органу є посилання на п. 73.3 ПКУ, але підстави, передбачені в ст. 73 ПКУ, на їх конкретизацію не наведено, то у платника відсутній обов’язок з надання запитуваних документів».— Ред.

** Див. «Бухгалтер» № 12’2011, с. 12–14.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі