Теми статей
Обрати теми

Про перелік міжнародних договорів України про правову допомогу, які звільняють документи від посвідчення, а також про перелік країн-учасниць Конвенції, яка скасовує легалізацію іноземних офіційних документів

Редакція БР
Лист від 29.11.2012 р. № 11891-0-4-12/12.2

— Продав фірму, купив глобус

Про перелік
міжнародних договорів України про правову допомогу,
які звільняють документи від посвідчення,
а також про перелік країн-учасниць Конвенції,
яка скасовує легалізацію іноземних офіційних документів

Лист Міністерства юстиції України
від 29.11.2012 р. № 11891-0-4-12/12.2*

Секретаріату Кабінету Міністрів України

У відповідь на Ваше звернення <...>, що надійшло від Секретаріату Кабінету Міністрів України, надаємо у додатку перелік міжнародних договорів України про правову допомогу, які містять норму, що звільняє від додаткового засвідчення документів, виданих компетентними органами Договірних Сторін.

Роз’яснення щодо застосування міжнародних договорів України про правову допомогу в частині, що стосується скасування вимоги легалізації офіційних документів, виданих компетентними органами Договірних Сторін, міститься у листі Міністерства юстиції України від 11 травня 2010 року № 26-26/291, яке розміщено у системі «Ліга:Закон» (видруківка додається**).

Щодо застосування Договору між Україною та Сирійською Арабською Республікою про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах та Угоди між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про правову допомогу в цивільних і кримінальних справах зазначаємо, що без будь-якого додаткового засвідчення приймають лише ті офіційні документи, видані або засвідчені компетентними органами України, які надходять від установ юстиції (або інших компетентних органів, визначених для цілей відповідного міжнародного договору), у провадженні яких перебувають цивільні або кримінальні справи, з метою виконання запитів (доручень) про міжнародну правову допомогу чи розгляду клопотань про визнання і виконання судових рішень, що надсилаються безпосередньо у цілях виконання міжнародних договорів про правові відносини і правову допомогу в цивільних справах.

Щодо держав-учасниць Конвенції , що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 ро-ку зазначаємо, що згідно з інформацією, розміщеною на сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права www.hcch.net станом на 14 листопада 2012 ро-ку вказана Конвенція застосовується у відносинах України з Албанію, Аргентиною, Австралією, Білорусією, Бельгією, Боснією і Герцеговиною, Болгарією, Китаєм, Коста-Рикою, Хорватією, Кіпром, Чеською Республікою, Данією, Еквадором, Естонією, Фінляндією, Францією, Грузією, Німеччиною, Грецією, Угорщиною, Ісландією, Індією, Ірландією, Ізраїлем, Японією, Республікою Корея, Латвією, Литвою, Люксембургом, Мальтою, Маврикієм, Ме-ксикою, Монако, Чорногорією,. Нідерландами, Новою Зеландією, Норвегією, Панамою, Перу, Польщею, Португалією, Румунією, Російською Федерацією, Сербією, Словаччиною, Словенією, Південною Африкою, Іспанією, Суринамом, Швецією, Швейцарією, колишньою Югославською Республікою Македонія, Туреччиною, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, США, Уругваєм, Венесуелою, Андоррою, Антигуа та Барбудою, Вірменією, Азербайджаном, Багамськими островами, Барбадосом, Белізом, Ботсваною, Брунеєм, Кабо-Верде, Колумбією, Островами Кука, Домінікою, Домініканською Республікою, Сальвадором, Фіджі, Гренадою, Гондурасом, Казахстаном, Киргизстаном, Лесото, Ліберією, Ліхтенштейном, Малаві, Маршалловими Островами, Монголією, Намібією, Нікарагуа, Ніуе, Оманом, Республікою Молдова, Сент-Кітс і Невісом, Сент-Люсією, Сент-Вінсент і Гренадінами, Самоа, Сан-Марино, Сан-Томе і Принсіпі, Сейшельськими Островами, Свазілендом, Тонга, Тринідадом і Тобаго, Узбекистаном, Вануату.

Додаток: на 5 арк.

Заступник Міністра — керівник апарату А. Сєдов

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«1. Просимо навести перелік держав, з якими Україна уклала угоди про правову допомогу , що містять норму, яка звільняє від необхідності легалізації виданих у них документів (з посиланням на пункт угоди та дату набрання нею чинності).

Відомо, що за загальним правилом, для того щоб документ, виданий в іншій державі, мав юридичну силу на території України, необхідні його легалізація чи засвідчення штампом апостиль.

Проте дуже часто можна обійтися не тільки без достатньо складної процедури легалізації , але навіть без проставляння апостилю. Ідеться про документи, складені в тих державах, з якими Україна уклала угоду про правову допомогу. Саме про такий перелік країн і йдеться.

2. Просимо також навести перелік держав, що на цей час приєдналися до Конвенції, яка скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (ратифікована Україною відповідно до Закону від 10.01.2002 р. № 2933-ІІІ)».— Ред.

** Див. «Бухгалтер» № 27’2010, с. 29–30. Зокрема, у цьому листі повідомляється, що офіційні документи звільняються від необхідності легалізації в державах — членах СНГ на підставі Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року.— Ред.

 

Додаток
до листа Мін’юсту від 29.11.2012 р. № 11891-0-4-12/12.2

Назва договору

Дата набрання» чинності

Договір між Україною і Китайською Народною Республікою про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах (ст. 29)

19.01.94

Договір між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах (ст. 15)

14.08.94

Договір між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (ст. 29)

20.11.94

Договір між Україною і Республікою Молдова про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах (ст. 13)

24.05.95

Договір між Україною і Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах (ст. 15)

17.05.96

Договір між Україною і Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах (ст. 13)

06.12.96

Договір між Україною і Латвійською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах (ст. 13)

12.07.96

Договір між Україною і Монголією про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах (ст. 45)

01.08.2002

Договір між Україною і Республікою Узбекистан про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах (ст. 13)

19.06.99

Договір між Україною та Соціалістичною Республікою В’єтнам про правову допомогу і правові відносини у цивільних та кримінальних справах (ст. 12)

18.08.2002

Договір між Україною та Республікою Македонія про правову допомогу в цивільних справах (ст. 12)

20.06.2003

Угода між Україною та Турецькою Республікою про правову допомогу та співробітництво у цивільних справах (ст. 13)

02.05.2004

Договір між Україною і Чеською Республікою про правову допомогу і правові відносини у цивільних справах (ст. 18)

08.11.2002

Договір між Україною та Угорською Республікою про правову допомогу в цивільних справах (ст. 22)

08.03.2002

Договір між Україною і Румунією про правову допомогу та правові відносини в цивільних справах (ст. 13)

30.10.2006

Угода між Україною та Грецькою Республікою про правову допомогу в цивільних справах (ст. 7)

27.01.2007

Договір між Україною та Корейською Народно-Демократичною Республікою про правову допомогу в цивільних та кримінальних справах (ст. 6)

17.12.2004

Договір між Україною та Республікою Панама про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (ст. 11)

28.08.2004

Договір між Україною та Ісламською Республікою Іран про правові відносини та правову допомогу у цивільних і кримінальних справах (ст. 12)

31.08.2007

Договір між Україною та Республікою Болгарія про правову допомогу в цивільних справах (ст. 17)

29.12.2005

Угода між Україною та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних справах (ст. 13)

18.03.2006

Договір між Україною та Арабською Республікою Єгипет про правову допомогу в кримінальних справах (ст. 19)

19.01.2006

Угода між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагиріею про правову допомогу в цивільних і кримінальних справах (ст. 7)

01.01.2010

Договір між Україною та Сирійською Арабською Республікою про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах (ст. 8)

30.01.2011

 

[Примітка:] Шляхом обміну нотами оформлено правонаступництво України по таких міжнародних договорах колишнього СРСР :

— Договір між СРСР і Фінляндською Республікою про правовий захист та правову допомогу у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1978 року (ст. 11);

— Договір між СРСР і Алжирською Народною Республікою про взаємне надання правової допомоги (ст. 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі