Теми статей
Обрати теми

Щодо роботи Інтернет-магазину

Редакція БР
Лист від 19.11.2012 р. № 3502-05/43517-14

Замовуха

Продаж товарів через Інтернет-магазин — це продаж товарів на замовлення

Лист Міністерства
економічного розвитку і торгівлі України
від 19.11.2012 р. № 3502-05/43517-14

Щодо роботи Інтернет-магазину *

Мінекономрозвитку розглянуло лист <...> стосовно торгівлі за допомогою мережі Інтернет та повідомляє.

На сьогоднішній день у законодавстві України не надано визначення терміна «Інтернет-магазин».

Законом України «Про захист прав споживачів» передбачено укладення договору на відстані. Договір, укладений на відстані,— договір, укладений продавцем із споживачем за допомогою засобів дистанційного зв’язку, до яких, зокрема, належить і мережа Інтернет.

Відповідно до цього Закону наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. № 103 затверджено Правила продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями (далі — Правила). Згідно з Правилами продаж товарів на замовлення вид торгівлі, за якої споживач укладає договір купівлі-продажу товарів із продавцем на відстані за допомогою засобів дистанційного зв’язку або здійснює їх попереднє замовлення безпосередньо в продавця.

Таким чином, суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю за допомогою мережі Інтернет, мають керуватись вимогами зазначених Правил.

Заступник Міністра — керівник апарату
В. Павленко

Коментар від А. Погребняк

Отже, Мінекономрозвитку підтвердило, що єдиним документом, який повною мірою визначає нюанси здійснення продажу товарів в інтернет-магазині, є Правила продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, затверджені наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. № 103 (далі — Правила № 103, див. їх у «Бухгалтері» № 10’2008 на с. 33т–37т ).

Нагадаємо, що особливості цього виду торгівлі ми розглядали в «Бухгалтері» № 12’2012 на с. 40–42. У цій публікації зазначалося, що замовлення на товари має оформлятися на бланку замовлення у 2-х примірниках відповідно до п. 2.4 Правил № 103. При цьому перший примірник залишається в покупця, а другий (на якому покупець своїм підписом підтверджує отримання замовлення і сплату грошей) — у продавця.

Звертаємо увагу на те, що, здійснюючи продаж товарів через Інтернет, продавець повинен дотримуватись усіх вимог торговельного законодавства, а також виконувати вимоги Закону «Про захист прав споживачів» щодо надання інформації про товари, гарантійного ремонту, надання документів покупцям тощо.

Продавці товарів через Інтернет, які підпадають під дію Правил № 103, мають враховувати таке.

1. Прийнявши замовлення, продавець не має права в одностороньому порядку вносити зміни до асортименту товарів і змінювати на замовлений товар ціни (про виняток із цього правила — див. п. 2.7 Правил № 103).

2. Продавець повинен доставити покупцеві товар протягом прийнятного строку, але не пізніше 30 днів від моменту отримання згоди покупця на укладення договору (п. 2.8 Правил № 103).

3. Представник суб’єкта господарювання, який здійснює продаж через Інтернет, по-перше, повинен пред’явити покупцеві документ, що підтверджує його належність до суб’єкта господарювання та виконання ним відповідних обов’язків, а, по-друге, разом із товаром (після його оплати) повинен видати покупцеві розрахунковий документ (п. 3.2 і 3.3 Правил № 103).

Про способи доставки й оплати інтернет-товарів, а також патентно-розрахункові нюанси — див. «Бухгалтер» № 12’2012, с. 41–42.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи існує на цей час визначення терміна «інтернет-магазин»? Яким актом визначено такий термін?

Чи можна кваліфікувати продаж товарів в інтернет-магазині як «продаж товарів на замовлення» (згід-но з термінологією Правил № 103)?

Чи зобов’язаний продавець в інтернет-магазині виконувати вимоги стосовно додержання певних реквізитів бланку замовлення (згідно з п. 2.4 Правил № 103)?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі