Теми статей
Обрати теми

Поки що Держцінінспекція не здійснює контрольно-наглядових повноважень у сфері ціноутворення

Редакція БР
Лист від 14.11.2012 р. № 100-40-23/2114

— Що Ви, що Ви, ми ні-ні...

…поки що.

Поки що Держцінінспекція не здійснює контрольно-наглядових повноважень у сфері ціноутворення

Лист Державної інспекції України
з контролю за цінами
від 14.11.2012 р. № 100-40-23/2114*

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи може застосовуватись до фізосіб-підприємців адмінштраф згідно зі ст. 1652КпАП за порушення порядку формування, установлення та застосування цін і тарифів?

Раніше Держцінінспекція визнавала, що цей штраф до фізосіб-підприємців не застосовується (лист Держцінінспекції від 24.11.2006 р. № 200/7-10/1660), однак з набранням чинності ст. 2 Закону від 21.06.2012 р. № 5007-VI така точка зору може змінитися ».— Ред.

Державна інспекція України з контролю за цінами розглянула лист <...> щодо застосування до фізичних осіб — підприємців адміністративних штрафів згідно зі статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення, і повідомляє наступне.

Указом Президента України від 19.01.2012 р. № 19 «Про Державну інспекцію України з контролю за цінами» утворено центральний орган виконавчої влади — Державну інспекцію України з контролю за цінами.

Указом Президента України від 30.03.2012 р. № 236 «Питання реалізації державної політики з контролю за цінами» затверджено Положення про Держцінінспекцію України. Згідно із Положенням Держцінінспекція реалізує державну політику з контролю за цінами шляхом: проведення постійного моніторингу , аналізу і дослідження динаміки цін (тарифів) на споживчому ринку, внесення органам, уповноваженим регулювати тарифи, пропозицій щодо визначення методів впливу на економічні процеси та цінову ситуацію на споживчому ринку, надання у випадках, передбачених законодавством, висновків щодо економічно обґрунтованих витрат під час формування цін (тарифів) на товари, роботи і послуги.

Виходячи із необхідності здійснення зазначених завдань безпосередньо в регіонах України, згідно із розпорядженням Кабінету Міністрі України від 04.07.2012 р. № 429-р «Про утворення територіальних органів Державної інспекції з контролю за цінами» утворені територіальні органи Держцінінспекції України як структурні підрозділи її апарату, зокрема Сектор у Харківській області.

Відповідно до Положення про Сектор у Харківській області Державної інспекції України з контролю за цінами, затвердженого наказом Державної інспекції України з контролю за цінами від 11.07.2012 р. № 12 «Про затвердження положень структурних підрозділів та посадових інструкцій працівників апарату ДЦІ», з метою виконання функціональних повноважень Сектор у Харківській області, зокрема, повинен: подавати Держцінінспекції України відомості, що можуть свідчити про порушення державної дисципліни цін та законодавства про захист економічної конкуренції, взаємодіяти з місцевими органами виконавчої влади з питань реалізації державної політики з контролю за цінами , сприяти органам місцевого самоврядування у здійсненні ними повноважень щодо контролю за дотриманням цін (тарифів).

При цьому слід зазначити, що здійснення планових і позапланових перевірок щодо дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін (тарифів) та прийняття рішень щодо застосування економічних (адміністративно-господарських) санкцій не передбачено Положенням про Держцінінспекцію України, затвердженим Указом Президента України від 30.03.2012 р. № 236.

Разом з тим на виконання Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України «Про ціни і ціноутворення»*, схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. (протокол № 59), до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами, яке затверджено Указом Президента України від 30.03.2012 р. № 236, вносяться зміни згідно із зазначеним Законом в частині надання Держцінінспекції України контрольно-наглядових функцій у сфері ціноутворення. Лише після внесення відповідних змін до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами, Держцінінспекція України буде уповноважена здійснювати контрольно-наглядові функції у сфері ціноутворення.

* Від 21.06.2012 р. № 5007-VI (див. «Бухгалтер» № 30’2012, с. 31–37).— Ред.

Голова Державної інспекції України
з контролю за цінами
О. Кисельов

Від редакції

Слід визнати суцільний лібералізм Держцінінспекції: адже у ст. 2445КпАП (у редакції Закону від 21.06.2012 р. № 5007-VI) зазначено прямо , що справи про адмінправопорушення , пов’язані з порядком формування, установлення та застосування цін і тарифів, розглядаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує держполітику з контролю за цінами (а це і є Держцінінспекція).

Проте сам орган вважає, що ст. 2445КпАП замало: штрафні повноваження повинні бути передбачені Положенням про саму інспекцію.

Загалом, чекаємо на зміни

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі