Теми статей
Обрати теми

Місце здійснення госпдіяльності ПриПЄПа: чи потрібно вносити зміни до свідоцтва платника ЄП і як це робити; відповідальність за їх невнесення

Редакція БР
Відповідь на запитання

Дитя підземелля

Місце здійснення госпдіяльності ПриПЄПа:
чи потрібно вносити зміни до свідоцтва платника ЄП і як це робити;
відповідальність за їх невнесення

За умовами довгострокового договору між ПриПЄПом і юрособою для забезпечення конфіденційності процесів надання послуг, збереження конфіденційної інформації та даних юрособа — замовник послуг забезпечує ПриПЄПа-виконавця необхідним приміщенням і майном, які підлягають звільненню й поверненню після закінчення строку дії зазначеного договору.

Чи потрібно додатково вносити у свідоцтво платника єдиного податку ще одне місце проведення господарської діяльності, у якому ПриПЄП згідно з довгостроковим договором надає послуги?

Якщо так, то яким чином і в які строки?

Спочатку відповімо полоненому ПриПЄПу, судячи із запитання — замкненому секретною юрособою у підземний бункер з відеоспостереженням тощо, на друге запитання.

Як відомо, право працювати на спрощеній системі оподаткування мають суб’єкти господарювання, які одержали свідоцтво платника єдиного податку (далі — свідоцтво). Порядок видачі, внесення змін й анулювання свідоцтва регламентують статті 298 і 299 ПКУ, а також наказ Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675 (див. «Бухгалтер» № 1–2’2012, с. 34–40), яким затверджено форму свідоцтва платника податку і порядок видачі свідоцтва платника єдиного податку та подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Порядок видачі свідоцтва та Порядок подання заяви).

Нагадаємо, що відповідно до п. 299.11 ПКУ і п. 1 Порядку видачі свідоцтва місце здійснення господарської діяльності є однією з обов’язкових відомостей, включених до свідоцтва. У разі потреби до раніше виданого свідоцтва орган ДПС вносить зміни, які здійснюються в день подання платником податку відповідної заяви (п. 299.12 ПКУ і п. 6 Порядку видачі свідоцтва).

Строки подання заяви до органу ДПС у зв’язку із внесенням змін у свідоцтво залежать від того, у якій групі ЄП працює ПриПЄП.

Приміром, п. 298.5 ПКУ і п. 8 Порядку подання заяви встановлено, що у разі зміни, зокрема, місця здійснення господарської діяльності заява подається платниками ЄП 1-ї і 2-ї груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася така зміна. Для ПриПЄПів 3-ї групи (і для ЮРЄПів) пунктом 298.6 ПКУ і цією ж нормою Порядку подання заяви передбачено інші строки: вони подають таку заяву разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулася така зміна.

До речі, на бажання платника ЄП зміна обов’язкових реквізитів може здійснюватися не внесенням їх у раніше видане свідоцтво, а шляхом заміни на нове свідоцтво. У цьому випадку отримання нового свідоцтва проводиться в порядку, встановленому для видачі свідоцтва (п. 299.13 ПКУ і п. 7 Порядку видачі свідоцтва). Загалом, будь-яка ЄП-витребенька за бюджетні гроші!

Отже, порядок внесення змін щодо місця здійснення господарської діяльності та строки ми з’ясували. Далі подумаємо, а чи потрібно в розглядуваній ситуації вносити такі зміни.

Як ви вважаєте, з якою метою податківці вимагають внесення змін до обов’язкових реквізитів свідоцтва? Відповідь проста, як правда: з метою здійснення податкового контролю.*

* Відповідно до п. 61.1 ПКУ податковий контроль — це

«система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи».

Тож якщо ПриПЄП палко бажає допомогти податківцям у здійсненні їхніх повноважень, він може внести у своє свідоцтво ще одне місце проведення госпдіяльності. Хоча, як на те, чинним законодавством зазначення у свідоцтві кількох місць здійснення госпдіяльності не передбачено,* але й заборони на розмноження таких місць немає. Тим більше — якщо це необхідно для дотримання цілковитої таємності.

* Може, ще зазначати основне місце здійснення госпдіяльності за аналогією з основним видом діяльності?

Водночас за невнесення до свідоцтва ще одного (або багатьох) місця ніяких штрафів і покарань, наприклад у вигляді анулювання свідоцтва, немає. У зв’язку з цим нагадаємо, що в п. 299.15 ПКУ наведено сім причин анулювання свідоцтва ЄП. Із них перші дві ґрунтуються на самостійному рішенні суб’єкта господарювання. У всіх інших випадках свідоцтво безальтернативно анулюється органом ДПС внаслідок порушення платником ЄП умов здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування. Приємно, що серед зазначених порушень** немає невнесення та/або несвоєчасного внесення змін до свідоцтва. Тому невнесення у свідоцтво ще одного місця здійснення госпдіяльності, власне, реальної загрози для ПриПЄПа не являє.

** Нагадаємо, що такими порушеннями є: несплата протягом послідовних кварталів податкового боргу; здійснення видів діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідність вимогам організаційноправових форм господарювання; перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником ЄП; перевищення протягом податкового (звітного) кварталу (календарного року) обсягу доходу, що дає право на застосування спрощенки в наступному податковому (звітному) кварталі (календарному році); застосування платником ЄП іншого способу розрахунків, ніж грошового.

До речі, на практиці багато ПриПЄПів забивають у рядок «Місце здійснення господарської діяльності» заяви досить лояльне формулювання: «За адресою замовника». І справді: якщо ПриПЄП є, наприклад, сантехніком, не повинен же він, переміщаючись від одного замовника до іншого, припустимо, територією м. Харкова, постійно вносити зміни у своє свідоцтво? Коли ж він тоді буде ремонтувати унітази та мийки? Утім, якщо ПриПЄП-сантехнік не позбавлений почуття гумору, він може зазначити в заяві як місце здійснення госпдіяльності, наприклад, водопровідну мережу м. Харкова і прилеглих до нього районів.

І — доречний нюанс. Щоб нікому не спало на думку вважати ПриПЄПа звичайним «трудовим найманцем», який оформлений підприємцем лише для податкової мінімізації, усе, що надано йому замовником для виконання робіт (очевидно, в оренду), має бути ним оплачене цьому замовнику (див. «Бухгалтер» № 4’2011, с. 47). Або в договорі має бути пункт не просто про надання приміщення/майна виконавцю, а про те, що вартість таких робіт розрахована з урахуванням їх матеріального забезпечення замовником (за аналогією із послугами з обробки давальницької сировини).

Алла Погребняк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі